Najnovije

NOVI SRPSKI ZAKON OD POLITIČARA PRAVI BELE MEDVEDE: Za vređanje političara kazna 1.200 evra

BEOGRAD - Novim predlogom zakona o javnom redu i miru, koji je u skupštinskoj proceduri u Srbiji, predviđena je kazna do 1.200 evra ako policija proceni, a sud donese odluku da je neko uznemiren zbog uvrede izrečene na račun nekog političara, piše „Blic“.
Bez uvreda - samo hvalospevi su legalni! (Foto: Pixabay)

Bez uvreda - samo hvalospevi su legalni! (Foto: Pixabay)

Ovim predlogom neki prekršaji su ukinuti, neki dodati, a kazne za već postojeće prekršaje su i do 50 puta veće. Odgovarajući na pitanje da li bi pod „nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje“ neko mogao da podvede i pogrdno izražavanje o nekom političaru u javnosti, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović rekao je da je preduslov za procesuiranje taj da neko u javnosti bude time uznemiren. Marinović objašnjava da je nepristojno ponašanje ono koje odskače od optešrihvaćenih društvenih normi, kao na primer kada bi neko šetao nag ulicom. „Bezobzirno bi bilo ako bi neko, ignorišući prisustvo drugih ljudi, recimo, urinirao pred njima na ulici“, naveo je Marinović. Istim zakonskim predlogom ukinuti su skitničenje kao prekršaj i držanje opasnih životinja poput pasa bez nadzora, što je sadržano u drugim aktima. Vređanje službenog lica više nije krivično delo, već prekršaj koji može biti sankcionisan dvomesečnim zatvorom. Ukoliko, upravljajući dronom ili automobilom na daljinsko upravljanje ugrozite sigurnost građana ili narušite javni red i mir, možete biti osuđeni i na 60 dana zatvora. Kada je reč o prostituciji, kazna je i dalje predviđena samo za one koji pružaju seksualne usluge, ali ne i onome ko plaća za seks. Osim zatvorske kazne za taj prekršaj, koja umesto dosadašnjih mesec dana, može da traje i do dva meseca, uvedena je i opcija plaćanja novčane kazne do 50.000 dinara oko 409 evra do 150.000 dinara oko 1.200 evra, navodi „Blic“. Kazne su pooštrene za niz prekršaja među kojima su i vređanje, svađa ili vika, pretnje, izazivanje i učestvovanje u tuči, bacanje petardi i pucanje, puštanje glasne muzike i prosjačenje. Kod nekih prekršaja zatvorska kazna zamenjena je radom u javnom interesu, pa će tako oni za koje se utvrdi da su se bavili vračanjem ili proricanjem sudbine, umesto novčane kazne, moći da budu kažnjeni radom u javnom interesu u trajanju od 40 do 120 časova.
Pročitajte još:GENIJE: Pogledajte sistem sirijskog snajperiste! (VIDEO)TEMA PREDSTOJEĆIH IZBORA: Evropska Unija ili Evroazijski Savez!?SNP Naši slave deset godina postojanja
Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA