Najnovije

KRISTALIZUJE SE PUT DO IZBORA: Ostavka Vučića u martu

BEOGRAD - Prmijer Aleksandar Vučić zvanično će početkom marta podneti ostavku, čime će prestati mandat aktuelne vlade, a predsednik Tomislav Nikolić odmah će raspisati vanredne republičke izbore za 24. april.
Aleksandar Vučić (Foto: printskrin)

Aleksandar Vučić (Foto: printskrin)

To je, kako se saznaje, najverovatniji redosled poteza koji će dovesti do toga da se parlamentarni izbori održe istovremeno sa pokrajinskim i lokalnim. Nije isključeno i da se istog dana održe i vanredni izbori za Skupštinu Beograda, ali oko toga još nije postignut konačan politički dogovor. Ukoliko se naprednjaci odluče i za tu opciju, njihovi prestonički odbornici mogli bi u narednom periodu da podnesu ostavke što bi automatski izazvalo i prevremeni izlazak na birališta. Kako je rečeno u Nemanjinoj 11, premijer i aktuelna vlada praktično neće prestajati sa operativnim radom čak i kada posle premijerove ostavke budu u tehničkom mandatu. Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je u ponedeljak da vanredni parlamentarni izbori neće usporiti, niti odložiti, realizaciju važnih infrastrukturnih projekata u zemlji. Inače, premijer i lider SNS trebalo bi u narednim danima da razgovara i sa predsednikom vojvođanskog parlamenta Ištvanom Pastorom, kako bi precizirali datum za izlazak na birališta, a tom dogovoru pridružiće se i predsednica parlamenta Maja Gojković koja raspisuje opšte lokalne izbore. Predsednik Srbije, koji je zadužen za raspisivanje republičke trke, prihvatiće taj politički dogovor kako bi se iz razloga ekonomičnosti izbori održali istovremeno. Načelno, već postoji raspoloženje u državnom vrhu da zvanična predizborna kampanja bude zakonski najkraća i da traje 45 dana. Posle izbora, a pre zvaničnog formiranja nove vlade, naprednjaci će 21. maja održati i izbornu Skupštinu. Na njoj će kadrovski osvežiti rukovodstvo stranke i odrediti kandidate za nove ministre, ukoliko budu u prilici da sastave novu vladu, što se očekuje s obzirom na istraživanja javnog mnjenja i dominantnu ulogu SNS na političkoj sceni.

Gašić bez naslednika

Nije isključeno da nakon zvanične smene ministra odbrane Bratislava Gašića, koja se očekuje u narednim danima, ne bude ni izabran njegov naslednik. Naime, u igri je opcija da vojni resor preuzme neko od ministara ili sam premijer dok se ne održe izbori i ne imenuje novi kabinet u Nemanjinoj 11.
Pročitajte još:ČANKOVI LJUDI HOĆE DA CEPAJU SRBIJU: Trikovima ušli u političku kampanju, a izbori nisu ni raspisani„Izbori 24. april, ali ne mora da znači“
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA