Najnovije

SAUDIJCI POGUBILI 47 OSUĐENIH! Zbog šiitskog sveštenika Iran preti: "Ovo ćete skupo platiti!"

RIJAD - Saudijska Arabija pogubila je danas 47 ljudi osuđenih za terorizam uključujući istaknutog šiitskog sveštenika Nimr el Nimritsa. Usledile su žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regiona.
Nimr el Nimrits (foto: presstv.ir video printskrin)

Nimr el Nimrits (foto: presstv.ir video printskrin)

Većina pogubljenih bili su uključeni u napade Al Kaide od 2003. do 2006. godine, navelo je saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju, prenosi Rojters.
Iran, u kome većinu čine šiiti upozorio je da će Saudijsku Arabiju "skupo koštati" pogubljenje El Nimritsa.
AP ocenjuje da bi pogubljenje El Nimritsa moglo podstaći demonstracije šiita koji su u manjini u Saudijskoj Arabiji, koja je uglavnom koncentrisana na istoku države i Bahreinu. El Nimrits je žestoko kritikovao vladu na Bahreinu gde je monarhija na čijem su čelu pripadnici sunita ugušila proteste šiita 2011. godine. Amnesti internešenel je ocenio da je ubistvo sveštenika bilo deo kampanje saudijskih vlasti da suzbije protivnike. Pre hapšenja 2012. godine El Nimrits je rekao da narod ne želi vladare koji ubijaju demonstrante. Saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova optužilo je El Nimritsa da stoji iza napada na policiju i da radi za šiitski Iran, najvećeg regionalnog rivala Saudijske Arabije. Oštre reakcije zbog pogubljenja sveštenika Pogubljenje sveštenika El Nimritsa izazvalo je žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regiona. Iransko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Saudijsku Arabiju da podržava terorizam i ubija protivnike režima, prenosi Rojters. "Saudijska Arabija podržava teroriste i radikalne sunite, ubijajući i suzbijajući one koji kritikuju vladu u zemlji", saopštio je portparol ministarstva Husein DŽaver Ansari, kako prenosi IRNA. Oglasio se i jemenski pokret Huti koji je saopštio da je reč o "svetom svešteniku" oštro kritikujući vlast u Saudijskoj Arabiji. "Kraljevska porodica El Saud je danas pogubila svetog ratnika, velikog sveštenika Nimr Bakr el Nimritsa posle lažnog suđenja koje je predstavljalo jasno kršenje ljudskih prava", navedeno je na zvaničnom sajtu Huta. U Bahreinu su zbog ubistva sveštenika izbile demontracije, a policija je upotrebila suzavac da rastera učesnike. Demonstranti u ostrvskoj kraljevini, gde su na vlasti suniti, nosili su slike El Nimritsa a do sukoba sa policijom je došlo u šiitskom muslimanskom selu Abu Saiba zapadno od Manape, glavnog grada. Pogubljenje je osudio i Hezbolah, prenosi Rojters.
Pročitajte još: 
Izvor: Tanjug, Gardijan, RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA