Najnovije

ALIJA SE U GROBU PREVRĆE: Bakir udario na vehabije!

SARAJEVO - Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je ukidanje svih paradžemata, nelegalnih vehabijskih verskih objekata, uz poruku pripadnicima radikalne islamske ideologije: "Ne radite takve stvari, jer to može izazvati haos i navući nevolju muslimanima u BiH i EU!".
Bakir Izetbegović (Foto: Jutjub)

Bakir Izetbegović (Foto: Jutjub)

Posle zahteva vrha Islamske zajednice upućenog glavnim imamima da se do kraja februara zatvore svi paradžemati u BiH, što su već odbili u Dubnici kod Kalesije, Piljužićima kod Tešnja i Mehurićima kod Travnika, Izetbegović je rekao da se "mesdžid ne može otvarati kako je kome ćeif". Reč je o nezakonitim verskim objektima, uglavnom privatnim kućama, u kojima vehabijske vođe drže verska predavanja, promovišu džihad i vrbuju mlade za odlazak na ratišta u Siriju i Irak. - Ne možete ni automobil parkirati gde hoćete, niti možete trafiku napraviti gde je vama ćeif, a kamoli otvoriti mesdžid i početi tumačiti veru kako je vama ćeif - rekao je Izetbegović. U FBiH postoji ukupno 28 većih paradžemata, potvrđeno je "Novostima" u bezbednosnim strukturama BiH. Oni se okupljaju u mesdžidu, džamiji bez minareta. - Pozivam ljude koji su napravili te paralelne džemate, koji imaju neke šefove koji ih inspirišu iz nekih dalekih zemalja, koji ne znaju situaciju u BiH, da se ostave toga i da pomognu i sebi i nama tako što ćemo uvesti reda u ovoj zemlji. Palma u BiH može preživeti jedno leto, već zimu neće. U BiH rastu šljive, ne palme. Mislim da će me shvatiti šta im hoću reći. Nadam se da će biti što manje represije, ali što više reda u ovoj zemlji - poručio je Izetbegović. Uprkos protivljenju vehabija, Islamska zajednica u BiH poručila je u utorak da neće odustati od zatvaranja paradžemata. - Muftije su obavile razgovore sa pojedinicma koji su se samoinicijativno odvojili od IZ i pozvali su ih da zatvore te objekte do kraja februara - kazao je Husein Smajić, zamenik glavnog poglavara IZ u BiH. I muftija travnički Ahmed Adilović upozorio je da su paradžemati štetni. - Te grupe cepaju jedinstvo muslimana u BiH i dovode do podela. Nisu odmah prihvatili naš zahtev da zatvore te objekte, jer se to ne slaže s njihovim uverenjima. Videćemo da li će to učiniti u narednom periodu - rekao je Adilović. Oteli se kontroli Upućeni kažu da su se bošnjačkom političkom i verskom vrhu pripadnici vehabijskog pokreta, koji se dovode u vezu sa brojnim terorističkim aktivnostima u zemlji, posebno onim koji se tiču odlaska mladih da ratuju u redovima ID, oteli kontroli. Radikalnu vehabijsku (selefijsku) ideologiju u BiH su tokom rata doneli pripadnici ozloglašenog "El mudžahedin" odreda koji su sekli glave srpskim vojnicima. Ideologija Paradžemate otvaraju vođe vehabijskih grupa koji su sledbenici i propovednici tekfir ideologije, radikalnog islamskog tumačenja vere. Za njih su pravi muslimani samo oni koji misle i rade isto što i oni, dok su svi ostali - nevernici, otpadnici od vere. Pokušaj preuzimanja u Tešnju U više navrata u proteklom periodu pripadnici vehabijskog pokreta, kao saznajemo, pokušavali su da preuzmu džamiju u Piljužićima kod Tešnja. U jednom trenutku uspeli su da iz džamije uklone i dnevni red IZ i stave "pravilnik o verskoj službi iz Beča". Nakon intervencije vrha IZ, stvari su dovedene u red u ovoj džamiji.
Pročitajte još:Srbi su 17 godina jedini na svetu branili pravoslavlje dok nisu probudili uspavanu RusijuSKANDAL U HRVATSKOJ: Kolinda ide u zatvor – krala državu!
Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA