Najnovije

SAD ne može da se suprotstavi ruskoj arktičkoj floti

Obalskoj straži SAD neophodni su najnoviji ledolomci ukupne vrednosti oko milijardu dolara zbog porasta vojnog prisustva Rusije na Arktiku, saopštio je Si-En-En pozivajući se na senatore iz država Aljaska i Mejn.
SAD ne može da se suprotstavi ruskoj arktičkoj floti (Foto: RIA Novosti)

SAD ne može da se suprotstavi ruskoj arktičkoj floti (Foto: RIA Novosti)

Senatori Lajza Merkovski i Angus King, kao i glavnokomandujući Obalske straže SAD Pol Zukunuft smatraju da Rusija sprovodi militarizaciju Arktika i „zvecka oružjem“ organizovanjem vojnih vežbi u tom delu planete, u kojima učestvuje hiljade ruskih vojnika. Senatori takođe smatraju da je kupovina novih ledolomaca preko potrebna kako bi se prebrodio novonastali disbalans između ruske i američke flote. „Mi sa veliki poteškoćama pokušavamo da dobijemo samo jedan ledolomac, dok Rusija gradi čak 14“, citira Si-En-En Lajzu Merkovski. Prethodno je američki predsednik Barak Obama predložio da se ubrza kupovina novih ledolomaca, kako bi se taj proces kompletirao do 2020. godine. Tada je iz Bele kuće saopšteno da SAD u svojoj floti ima svega dva ledolomca, od kojih je jedan stupio na dužnost još 1976. godine. Istovremeno, prema informaciji Bele kuće, Rusija trenutno poseduje 40 ledolomaca.
Pročitajte još:Ruske vazdušne snage ubile 60 džihadista u SirijiFox News: Neka sporna pisma Klintonove bila sa podacima o tajnim obaveštajnim programimaIZRAELCI U PANICI: Rusi će džihadiste oterati prema Izraelu!
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA