Najnovije

Dveri traže "zakon o agentima stranih interesa"

BEOGRAD - Srpski pokret Dveri podseća javnost i ponavlja predlog iz svog predizbornog programa, da se pod hitno donese Zakon o registrovanju agenata stranih interesa, sa posebnim akcentom na NVO sektor, stoji u novom saopštenju Dveri.
Dveri (Foto: Dveri)

Dveri (Foto: Dveri)

Dakle, sve NVO, koje se finansiraju iz inostranstva, moraju i dužne su da se upišu u Registar agenata stranih interesa (RASI), po uzoru na američki Zakon o registrovanju stranih agenata (Foreign Agents Registration Act, FARA), a i na slične zakone koji su doneti u Ruskoj Federaciji, navode Dveri. Registar agenata stranog interesa u Srbiji (RASI), bi trebao da bude dostupan javnosti, sa kompletnim podacima, počevši od iznosa novca, koji pristiže iz inostranstva, izvora tog novca i svrha upotrebe tih donacija u Srbiji. Ovo bi bilo od velikog značaja, jer bi tako sve naše relevantne državne institucije i mehanizmi, počevši od bezbednosnih, pa sve do izvršnih, mogli da izvrše procenu, da li određena NVO radi u interesu Srbije ili narušava njen integritet, poručuju Dveri. Ukoliko se takve nevladine organizacije, koje se finansiraju iz inostranstva, ne registruju, povlačiće krivičnu odgovornost odgovornih lica i na kraju zabranu rada organizacije. Na ovakav način, zaštitićemo razvoj loših stranih uticaja u Srbiji, čiji je cilj stvaranje nestabilnosti i pokušaj delovanja kroz institucije Republike Srbije, navode Dveri. Sve ozbiljne zemlje donose ovakve zakone, jer su oni u interesu države i svih građana, koji u njoj žive. Vlada, koja ne želi da donese Zakon o registrovanju agenata stranih interesa, može se smatrati kao direktni učesnik kolonizacije sopstvene zemlje, kaže se u saopštenju. Podsećamo, prvi zahtevi za donošenjem ovakvog zakona u Srbiji su se mogli čuti još pre nekoliko godina tokom javne inicijative organizacije SNP Naši koji su skrenuli pažnju na ovu problematiku objavljivanjem spiska "iz inostranstva plaćanih NVO" koje su nazivali "antisrpskim". Mediji su okarakterisali skandaloznom akciju SNP Naši u kojoj je cela Srbija oblepljena sa plakatima "Strani agent, a ne državni heroj" na kojoj je bio lik pokojnog premijera Zorana Đinđića. Ova organizacija je lepila i plakate sa spiskom domaćih NVO koje deluju na teritoriji Srbije, a finansirane su iz inostranstva.
Pročitajte još:Vučić: Nemamo problem s izbeglicama, EU mora nešto preduzetiUŽAS: Ivanović osuđen na devet godina zatvora
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA