Najnovije

EVROPEJCI IMAJU PLAN: Put do Vučićeve ide preko Tomine fotelje

Pobeda zajedničkog kandidata proevropske opozicije na predsedničkim izborima 2017. vodi ka rušenju vlasti Srpske napredne stranke, smatraju lideri DS, LDP i SDS. Kako kažu izvori iz ovih partija, predstavnici ovih stranaka uveliko ozbiljno razgovaraju o načinu na koji bi u dva koraka vlast Aleksandra Vučića mogla da bude pobeđena.
Boris Tadić i Bojan Pajtić (Foto: Jutjub)

Boris Tadić i Bojan Pajtić (Foto: Jutjub)

Prvi korak i cilj u tom planu je pobeda na predsedničkim izborima koji slede 2017, prenosi dnevni list Danas izjave svojih izvora iz ovog dela opozicije. Zato je, kažu oni, važno naći zajedničkog kandidata proevropske opozicije koji bi najpre prošao u drugi izborni krug, a zatim, veruju u ovim strankama, i pobedio kandidata SNS. Iako je dosta rano, već sad se razmišlja o tom kandidatu, a kako se navodi, nekadašnji predsednik Srbije, trenutno lider SDS Boris Tadić, za sada se sam ne nameće kao jedini izbor. Ranije se u medijima kao kandidat opozicije spominjao i zaštitnik građana Saša Janković, ali konačnog rešenja nema s obzirom na to da ima vremena za ozbiljan razgovore na tu temu. U ovim strankama ocenjuju da je Tomislav Nikolić predsednik koji ne odgovara građanima koji su orijentisani ka Evropskoj uniji i da bi on čak i uz Vučićevu podršku, izgubio predsedničku trku od bilo koga ko bi mu se suprotstavio u drugom krugu. Ne isključuje se ni mogućnost da Vučić odluči da se ide na prevremene predsedničke izbore, iako signali iz njegovog okruženja govore da do toga neće doći.

Korak 2

Drugi korak u ovoj šemi za osvajanje vlasti je dobar rezultat na narednim parlamentarnim izborima, kada god se raspišu, bilo za četiri ili za dve godine, naravno uz veliku pomoć i podršku predsednika države koji bi bio na njihovoj strani. Iako se ovaj plan uveliko razrađuje, okosnica svih razgovora trojice lidera Pajtića, Jovanovića i Tadića je nastup na predstojećim republičkim izborima koji bi mogao da bude uvod u dalju saradnju i, kako se nadaju, ostvarivanje plana o smeni sadašnje vlasti. Posle sastanka u petak, kojem nije prisustvovao Pajtić, juče su u ovim strankama očekivali da se trojica lidera čuju telefonom i dogovore o daljim planovima za razgovore o jedinstvenoj listi ili pak o izlasku u dve kolone. Prema nezvaničnim saznanjima, još nije postignut dogovor o tome, a ukoliko se dogovore o izlasku na jednoj listi tek predstoje ozbiljni razgovori i pregovori o prvom na listi i nosiocu liste. Svima je cilj što veća izlaznost na izborima jer bi ona mogla da utiče i na rezultat koji bi proevropska opozicija mogla da ostvari, prenosi Danas. Demokratska stranka sutra održava sednicu Predsedništva kao pripremu za sednicu stranačkog Glavnog odbora koji bi trebalo da bude održan ovog vikenda kada se očekuje stav tog tela o saradnji sa LDP i SDS. Postoji mogućnost i da se odluka GO odloži ukoliko Predsedništvo do tada ne zauzme jasan stav o tome treba li na izbore ići sa svojom listom ili na listi sa liberalima i socijaldemokratama. Kako je rečeno u petak posle sastanka predstavnika DS, LDP i SDS, i stranke Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića čekaju sednice stranačkih organa u narednom periodu.
Pročitajte još: 
Izvor: Danas  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA