Najnovije

PATRUŠEV: Amerikanci imaju ambicije koje bi da realizuju i komadanjem Rusije

Sjedinjene Države imaju i plan koji računa sa raspadom Ruske Federacije – izjavio je sekretar Saveta bezbednosti RF Nikolaj Patrušev.
Patrušev (Foto: RIA novosti)

Patrušev (Foto: RIA novosti)

„Vašington smatra da je – kada bi to poželeo – u stanju a odigra ulogu katalizatora u tom procesu. Rukovodstvo SAD je sebi odredilo cilj da dominira u celom svetu. Zato mu nije potrebna jaka Rusija. Naprotiv, potrebno mu je da maksimalno oslabi našu zemlju. Američki vrh ne isključuje dostizanje tog cilja ni putem raspada Ruske Federacije. To bi SAD dalo pristup bogatim prirodnim resursima kojima, po mišljenju Vašingtona, Rusija raspolaže nezasluženo”. Patrušev je (u intervjuu moskovskom dnevnom listu „MK”) rekao da Rusija ne pretenduje na ulogu supersile: „Za razliku od SAD, mi ne težimo dominaciji u svetu. To, naravno, ne znači da Rusija nema nacionalne interese. Mi smo dužni da svoje interese brane i vođenjem efikasne spoljne politike”. Patrušev je jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina. Utoliko je značajnije što je naglasio da je Moskva zabrinuta zbog povećavanja vojnog potencijala NATO i pridavanja toj organizaciji – uz kršenje međunarodnog prava - globalnih funkcija. „Aktiviranje vojnih aktivnosti zemalja članica tog vojnog bloka, zajedno sa njegovim daljim širenjem i približavanjem vojne infrastrukture granicama Rusije – stvara pretnju našoj bezbednosti”, naglasio je Patrušev. On je istovremeno demantovao pisanje nekih medija da je navodno govorio o planovima Moskve da se silom suprotstavi NATO i da to uključuje i zauzimanje nekih zemalja. O odnosu Zapada prema RF, danas je govorio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ocenio: „Još traje inercija pokušaja da se Rusija obuzda, mada je ta linija delovanja odavno trebalo da se naše u istorijskim arhivima. Nastavljaju se i pokušaji da se iz situacije izvuče korist samo za sebe, a da se Rusija kazni za samostalnu spoljnu politiku”. Uprkos svemu, Lavrov je naglasio da sa optimizmom gleda na odnose Rusije i Zapada: „Nismo mi ti koji pravimo mračnu sliku. Mi vidimo veoma svetlu perspektivu prema kojoj želimo da se krećemo zajedno sa evropskim i američkim kolegama. Rusija je spremna za najtešnje i konstruktivno zajedničko delovanje sa Evropom i SAD. Ali, samo na ravnopravnoj osnovi i pod uslovom da se ne mešamo u unutrašnje stvari jedni drugima”. Lavrov se izjasnio za „restartovanje” rusko-američkih odnosa, poručivši istovremeno SAD da treba da restartuju odnose sa celom međunarodnom zajednicom, kako bi u svetu ponovo počeli da se poštuju suverenitet i teritorijalna celovitost država. Inače, poznata američka privatna obaveštajno-analitička kompanija Stratfor, koju mnogi smatraju „CIA u senci”, procenila je da je „Putinova Rusija” mnogo stabilnija nego što se čini Zapadu. NJen analitičar Stiven Hol ocenio je da je za neke na Zapadu prijatno da predviđaju skori „početak Putinovog kraja”, ali da sve takve prognoze imaju veliki nedostatak: događaje u Rusiji procenjuju sa „preterano zapadnih pozicija koje su na Rusiju neprimenjive”.
Pročitajte još:PUTIN SATIRE KORUPCIJU: U Rusiji se mesečno osudi oko 1000 ljudi!ASAD JAČI NEGO IKAD: Evo šta je sve donelo oslobađanje jednog grada u Latakiji!OVAKO TREBA SA PUTINOM: Poruka budućem predsedniku SAD-a
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA