Najnovije

Vladika Porfirije: Nezapamćen linč Srba zbog starog snimka

ZAGREB - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije poručio je, povodom poslednjih verbalnih napada na pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj, da nije iznenađen, jer je u prvoj besedi po dolasku u Zagreb, rekao da, na obe strane, postoje oni koji će, kako je rekao, bacati kamenje na one koji grade mostove između ljudi i između naroda.
Vladika Porfirije (Foto: JuTjub)

Vladika Porfirije (Foto: JuTjub)

„Protagonisti mržnje i netrpeljivosti me neće pokolebati, nego podstaći da u svome srcu još više negujem ljubav Hristovu i prema njima, jer znam da Bog, koji je za večnost stvorio sve nas, to od mene očekuje“, naveo je mitropolit Porfirije u saopštenju povodom emisije koja je nedavno emitovana na lokalnoj zagrebačkoj TV Z1, a koja je bila prepuna govora mržnje prema srpskom narodu i SPC-u. U saopštenju objavljenom na sajtu SPC, mitropolit Porfirije navodi da je povod, ali ne motiv i uzrok, za brutalne, poslednjih godina nezapamćene napade i pozive na linč SPC i srpskog naroda u Hrvatskoj, pronađen u video-snimku nastalom pre više godina, tokom njegove posete vernicima u Čikagu. Tam je, kaže, bio gost i nije bio u prilici da utiče na sve okolnosti. “ Zbog svih onih koji su se na bilo koji način osetili pogođenim ili uvređenim, naročito posle zloupotrebe i manipulacije sadržajem tog snimka od nekih medija, izražavam svoje iskreno i duboko ljudsko žaljenje“, navodi Porfirije i dodala da osećanja duboke tuge i žaljenja izazivaju i oni, koji svesno ili nesvesno, ovih dana doprinose izlivu netrpeljivosti prema srpskom narodu, kao i produbljivanju jaza između Hrvata i Srba koji su neminovno upućeni jedni na druge. „Svakome ko prati moj rad i javno delovanje, ne samo od dolaska u Hrvatsku, nego u poslednje tri decenije, jasno je da ono što mi se tendencioznim tumačenjem tog snimka pripisuje ne izražava stanovišta i vrednosti za koje se zalažem“, naveo je mitropolit. Jednostavno, dodao je, u međuljudskim i u međunacionalnim odnosima, držim se Hristovih reči: „Sve što hoćete da čine vama ljudi, tako činite i vi njima“. To je načelo po kojem živim i delam, a drugog programa i ideologije izvan Hrista i NJegovog jevanđelja nemam! Na takvo postupanje ga, kaže, pogotovo obavezuju mnogobrojni pojedinci i udruženja koji su pokazali odlučnost da, uprkos orkestriranim, verbalno surovim napadima, javno i privatno upute izraze solidarnosti, ohrabrenja i podrške SPC, pravoslavnim vernicima u Hrvatskoj i njemu lično. „Oni mi ulivaju optimizam da, s nadom u Boga, sa još više snage nastavim da gradim mostove mira, saradnje, međusobnog poštovanja i ljubavi između hrvatskog i srpskog naroda, kao i Pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve, budući da smo članovi iste hrišćanske porodice koji veruju u isto Jevanđelje Hristovo. NJima, koji po mom shvatanju i uverenju predstavljaju većinsku Hrvatsku utemeljenu u Hristovom učenju i etosu, upućujem izraze najdublje zahvalnosti“, poručio je Porfirije citirajući reči Hristove: „Dobro činite onima koji vas mrze, i molite se Bogu za one koji vas vređaju“ koje nas obavezuju da na govor mržnje uzvratimo ljubavlju!
Pročitajte još:Vučić: Samo čudo može da zaustavi naš rastPOLJACI IZ KRAKOVA: „Mrzimo NATO, želimo jedinstvo Slovena i Kosovo Srbima“
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA