Najnovije

Još više ćete voleti ovu rusku pesmu kad čujete prevod: Kaćuša nije smrtonosno oružje već… (VIDEO)

Redakcija Pravde već vam je ispričala priču o predivnoj ruskoj pesmi „Kaljinka“ o čemu više možete saznati OVDE, a danas želimo da vam pokažemo reči najpopularnije ruske pesme u Srbiji – „Kaćuša“. Iako, mnogi misle da se tekst pesme odnosi na čuveno istoimeno oružje, pesma Kaćuša peva o ljubavi, a ne o ubijanju.
Ruski orkestar (Foto: Jutjub)

Ruski orkestar (Foto: Jutjub)

Kaćuša (rus. Katюša) je ruska pesma o devojci koja šalje pesmu svom dragom koji je na frontu, a njene reči su pune ljubavi i patnje. Muziku je 1938. godine komponovao Matvei Vlanter dok je reči napisao Mihail Isakovski. Prvi put ju je izvela tada popularna pevačica Lidija Ruslanova. Kaćuša je deminutiv nadimka imena Jekatarina (rus. Ekaterina). U ruskom jeziku pored nadimka mnoga imena imaju i svoje predstavnike u deminutivu. U slučaju Jekaterine, Kaća je nadimak dok je Kaćuša deminutiv. Tekst pesme na srpskom: Procvetale jabuke i kruške, razvila se magla nad rekom. Izlazila na obalu Kaćuša, Na visoku obalu, na strminu. Izlazila, pesmu zadevala, o stepskom, sinjem orlu, o onom, koga je volela, o onom, čija pisma čuvala. O, ti pesmo, devojačka pesmo, ti leti za jasnim suncem, i borcu na dalekoj granici, od Kaćuše prenesi pozdrav. Nek’ se seti devojke obične, Nek’ posluša, kako ona peva, nek’ zemlju čuva rodnu, a ljubav će Kaćuša sačuvati. Pesma je ipak povezana sa čuvenim oružjem. Po ovoj ruskoj pesmi imena su dobili višecevni raketni lanseri BM-8, BM-13 i BM-31 proizvedeni i korišćeni od strane Crvene armije tokom Drugog svetskog rata. Ipak, Kaćuša iz pesme je devojka a ne oružje.
Pročitajte još:Strelkov: Snaga koja ključa to je ono što odlikuje SrbeNEIZMERNA DOBROTA: Ovaj ruski snimak je rasplakao milione (VIDEO)MISTERIJA ROMANOVIH: Da li je neko iz carske porodice preživeo masakr?
Izvor: Oslobođenje

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA