Najnovije

Patrijarh Irinej: Želimo mir sa svima, ali u slučaju sukoba - bićemo uz Rusiju!

BEOGRAD - Patrijarh Irinej je rekao da želi prijateljske odnose sa Evropom i SAD, ali i da nema dvoumljenja ako dođe do suprostavljanja interesa, piše Sputnjik.
Patrijarh Irinej (Foto: JuTjub)

Patrijarh Irinej (Foto: JuTjub)

“Naši odnosi sa Rusijom i sa RPC su odnosi dva naroda, bratska, jednokrvna i jednoverna. Naši odnosi su uvek u prošlosti bili na visini, sem ako izuzmemo vreme pre i posle Oktobarske revolucije koja je bila tragična i za Ruse, i za Srbe, i za sve slovenske narode“, rekao je patrijarh Irinej. Osim tog perioda, kako kaže, Srbija je uvek imala vrlo bliske i prijateljske odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom i ruskim pravoslavnim narodom. „U bližoj i daljoj prošlosti predstavnici crkve su se školovali u Rusiji, pomagani su od Rusije. Da ne govorimo o onome što je carska porodica Nikolaja Romanova učinila za srpski narod u jednom tragičnom vremenu kada se postavilo pitanje izlaska srpske vojske iz Srbije i kad su se zapadni saveznici dvoumili da li da prihvate tu vojsku ili ne“, ističe NJegova svetost, ističući da je tada car Nikolaj II izrekao vrlo važnu stvar koja je učinila „da smo opstali kao vojska i kao narod“. Patrijarh Irinej podseća da je ruski car zbog toga kasnije snosio posledice, ali i napominje da je to dokaz koliko je ruska država mislila o nama. „Mi želimo da imamo prijateljske odnose sa svima koji to žele – i sa Evropom, i sa Amerikom, a sa Rusijom pre svega, ali ukoliko se ti interesi suprotstavljaju i dovode u pitanje, za nas nema dvoumljenja – da ili ne – Rusija je na prvom mestu“, kaže patrijarh.
Pročitajte još:KRVAVI BADNJACI: Pre 100 godina Mojkovac je uzeo slavu Termopilu (FOTO / VIDEO)Zapadne zemlje zaprepašćene preciznošću ruskih avio-udara u Siriji
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA