Najnovije

ERDOGAN RUŠI ATATURKA: Turski predsednik traži grčka ostrva nazad!

Erdogan je, pominjući termin "rat za nezavisnost" u vezi sa propalim pučem u julu, mislio na rat na nezavisnost koji je Turska vodila između 1919. i 1922. godine, posle kojeg je došlo do formiranja nove turske države pod Kemalom Ataturkom.

Redžep Tajpi Erdogan (Foto: Sinhua)

 Erdogan je kritikovao tursku delegaciju koja je 1923. godine potpisala sporazum u Lozani, kako bi se okončao rat Grka i Turaka. Posle ovog sporazuma došlo je i do velike razmene populacije: Turci su evakuisani sa grčkih ostrva, a hrišćani iz Male Azije su prešli u Grčku.
- Dvadesetih su nam pretili sa Sporazumom u Sevru, a konačno su nas ubedili sa sporazumom u Lozani. Neki su pokušali da nam nametnu Lozanu. Ostrva, na kojima se čuje uzvik sa obale, mi smo ta ostrva dali u Lozani. Šta će se desiti sa našom teritorijom, šta će se desiti sa vazduhom i zemljom? Mi se još uvek borimo za ovo. Oni koji su odgovorni za ovo su ljudi koji su sedeli za stolom u Lozani. Nisu bili dostojni situacije, i zato sad imamo problem. Da je puč uspeo, možda bi sada bili ucenjeni još gore nego u Sevru - rekao je Erdogan.
Inače, ostrva o kojima Erdogan priča - Lezbos, Kios, Limnos, Samos... - dospela su pod kontrolu Grčke posle Prvog Balkanskog rata 1912. godine. Izvor: Espreso.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA