Najnovije

The National Interest: Naš F-16 bio bi oboren pre nego bi i primetio ruski T-50!

Američki list The National Interest objavio je da lovci F-16 nisu u stanju da se nose sa ruskim lovcima pete generacije T-50 (PAK FA).

Neuhvativi ruski lovac T-50 (Foto: Sinhua)

 Čak je upozorio: već se može govoriti o „sumraku F-16“. Svoju „presudu“ obrazložio je ovako: „PAK FA malo primetnu konstrukciju, a to znači da F-16 neće stići ni da primeti protivnički avion pre nego što postane meta njegove dirigovane rakete čiji domet premašuje granice vizuelne uočljivosti“.

The National Interest dodatno naglašava: F-16 može još biti dobar u borbama srednjeg intenziteta i protiv manje savršenih vazdušnih protivnika nego što je novi ruski avion. Međutim, čak ni modernizacija ih neće učiniti konkurentima T-50“.
The National Interest podvlači: „Jedino rešenje je pravljenje nove borbene letelice. Da sve bude gore, F-16 nije u stanju da izađe na kraj ni sa kineskim J-20“. Isti list ukazuje i da F-16 u Sjedinjenim Državama potiskuje F-35, ali sa tim avionom postoje problemi zbog kojih se F-16 mora koristiti duže nego što je bilo planirano.
Međutim, Amerikance će možda i više zabrinuti novi ruski borbeni avion A-60 koji će biti u stanju da objekte protivnika uništava pomoću visokopreciznog lasera. Pojavu ovog aviona najavio je visoki funkcioner ruskog vojnog koncerna Radioelektronske tehnologije Vladimir Mihejev. I to ovako: „Taj avion će imati superpreciznu navigaciju. To je neophodno da bi laserski zraci sa tog aviona mogli da pogode objekte-mete – posada mora biti u stanju da njihovo mesto u prostoru određuje sa veoma velikom tačnošću“. Mihejev tvrdi da će oružje A-60 biti toliko moćno da će od njega morati da bude zaštićen i sam avion koji ga nosi. A-60 će imati moćno energetsko napajanje, bez kojeg ne bi mogao da funkcioniše laser, i zaštitu od protivničkog radioelektronskog ometanja. Tu zaštitu će činiti kombinacija poznatih suskih sistema „Vitebsk“ i „Hibini“ Prvi pokušaj da se napravi leteći laser pojavio se još osamdesetih godina. Amerikanci su svoj program aviona sa laserskim topovima – u okviru kojeg su napravili borbeni avion Boeing YAL-1 -2011-te obustavili. Verovatno privremeno. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA