Najnovije

ONI VODE PRESUDNU BORBU U ALEPU: Ovo je SSNP, pravoslavno-šiitska partija Sirije! (FOTO)

U borbama koje se vode oko Alepa najveću angažovanost su pokazali članovi Sirijske socijal-nacionalističke partije (SSNP), koju je davne 1932. godine osnovao pravoslavni Arapin Antun Sade.

SSNP (Foto: Fejsbuk)

Strateški najvažniji proboj u istočnom Alepu vodi kroz naselje Bustan Paša i kroz njega Sirijska armija planira da udari u srce džihadističkih snaga utvrđenih u centralnim delovima okupirane teritorije. Okosnicu snaga na ovom frontu, koji se vodi preko nesagledivog prostranstva u kvadratnim kilometrima stambenog prostora napuštenih zgrada, čine pripadnici Socijalističko-nacionalističke partije Sirije (SSNP). Ovi istaknuti borci Sirijskog rata, promakli su široj javnosti, a evo i nekoliko reči o njima i njihovim uverenjima.

Partija je formirana 1932. godine u Libanu u Bejrutu, a osnivač je Arapin pravoslavne vere Antun Sade. SSNP je odigrala značajnu ulogu u libanskoj politici. Ona je učestvovala u pokušajima državnog udara 1949. i 1961. godine. Tokom unutrašnjeg libanskog sukoba 1958. stranka je bila na strani legitimnog predsednika Kamila Šamuna, zbog čega je stranka bila legalizovana, ali nakon državnog udara 1961. godine, stranka ponovo odlazi u ilegalu. Tokom 60-ih godina u stranci su prevagnule levičarska i pro-arapska orijentacija. Glavni stub stranke je pravoslavna zajednica u Libanu, iako je moguće u nju stupe pripadnici drugih verskih zajednica, posebno Šiiti. Uporište stranke su severolibanskom okrugu Kura u gradu Dur Šueir u Gornjem Libanu, gde je polovina stanovništva pravoslavno.

Za vreme građanskog rata u Libanu 1975. godine SSNP je stala na stranu bloka levih snaga, Palestinaca i muslimanskih partija i milicija, što se sve zajedno zvalo Nacionalno-patriotski blok. Odredi SSNP su imali oko 3.000 boraca tada. 1985. godine SSNP je koristila bombaše samoubice u borbama protiv Izraela na jugu Libana.

Predsednik partije dugo vremena bio je grko-katolik Inam Rade, a posle njega i šiitski musliman Ali Kanso. 1982. godine pripadnik SSNP Habib Šartuni je ubio novoizabranog predsednika Libana Bašira Žemaila, Partija je bila najaktivniji deo otpora izraelskoj okupaciji Libana 1982. godine. Kasnije dolazi do raskola unutar partije, što je dovelo do deljenja na četiri frakcije krajem 80-ih godina.

U Siriji je SSNP bila jedna od političkih snaga početkom 50-ih, a ugašena je 1955. godine. Partija je legalizovana 2005. godine kada je ušla u sastav Nacionalnog progresivnog fronta i sada broji oko 90.000 aktivnih članova. 

Velika Sirija (Foto: Jutjub) Osim borbe na strani pravoslavaca i šiita, u ideologiji SSNP je interesantno to što se oni bore za Veliku Siriju, čije granice prevazilaze moderne granice sirijske države. Velika Sirija obuhvata današnju Siriju, Liban, Irak, Kuvajt, Sinajsko poluostrvo, delove Turske, Jordana i Saudijske Arabije i Kipar. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA