Najnovije

TRAŽI SE REŠENJE: Svaki scenario oko imovine na Kosmetu nepovoljan za Srbiju?!

Imovina Srbije na Kosovu i Metohiji nikada nije bila predmet razgovora niti je "tretirana" u dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić nema rešenje za Trepču? (Ilustracija: Pravda)

Iako je Srbija u više navrata to pokušavala da uvede kao temu, prištinska strana o njoj nikada nije htela da razgovara. Borba za Trepču i ostalu imovinu Srbije na Kosovu i Metohiji neće biti nimalo laka, i pitanje je kako će se završiti: otimanjem ili će u nju morati da se uključi i međunarodna zajednica.

Međunarodna arbitraža

Ovaj scenario bi mogao da bude problem za srpsku vladu, jer bi se našla na meti kritika. Pregovarajući na ovaj način sa Prištinom, zapravo bi priznala albansku državu na Kosovu. Međutim, taj argument pada u vodu jer je Srbija priznala okupacione institucije u Prištini, a srpski ministri su deo njihove "vlade". Ovako bi se ceo proces prolongirao.

Pritisak Zapada

Bolja bi bila varijanta da Zapad, odnosno SAD i Brisel, pritisnu Prištinu da sedne za sto i razgovara o imovini. Ova opcija je malo verovatna, jer Zapad ne zanimaju previše stvari koje ne postoje u Briselskom sporazumu.

Bilateralni sporazum Beograda i Prištine

Na ovaj način bi moglo detaljno da se reguliše pitanje imovine i druga sporna pitanja. To bi bilo dobro i za jedne i za druge, jer se Briselski sporazum imovinom ne bavi, i odatle imamo razna tumačenja. Ipak, i ova varijanta nije vrlo verovatna, pošto prištinske institucije kroz takav sporazum ne bi mogle da dobiju ništa što već ne prisvajaju.

Otimanje Trepče

U ovoj varijanti Priština bi, kao što i namerava, otela Trepču. To bi mogla da uradi samo na silu sa idejom da je kasnije proda. Čak i da bude tako, pitanje je šta će biti sa Trepčom i da li bi je iko kupio, jer je cela priča oko njenog vlasništva sporna. "Ono što se na Kosovu dešava ovih dana, prvo sa telekomunikacijama, pa sada sa Trepčom je otimačina, i tu nema šta. I to nije prvi put, i pitanje je kako će se stvari završiti - priča izvor Blica upućen u pregovarački proces Beograda i Prištine. Kako navodi, sve vlade do sada, uključujući i one pre nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića, nikada nisu pregovarale o imovini Srbije na KiM jer prištinska strana o njoj jednostavno nikada nije htela da razgovara. "Dijalog se vodi oko onoga o čemu se dogovori da će on biti, i oni jednostavno ne žele da razgovaraju o onome što nije dogovoreno da bude tema. Iako je Srbija stalno insistirala, niti je postojao niti postoji bilo kakav dogovor o imovini, niti bilo kakav papir o tome", priča izvor iz pregovaračkog procesa. On navodi da se Priština poziva na pravo sukcesije, i na taj način pokušava da prisvoji Trepču i ostalu srpsku imovinu. "Ta imovina je, po njima, nešto što se nasleđuje sukcesijom. Sa njihove strane tu nema ništa sporno, ali sa naše jeste. Ako bi se tako gledalo na stvari, i o njima na taj način razgovaralo, praktično bi značilo da Srbija priznaje državu Kosovo. Srbija bi bila u situaciji da dokazuje da je imovina njena, za šta naravno ima papire. Ipak, čini mi se da je taj sceraio malo verovatan", navodi neimenovani izvor. On kaže i da je nerealno da bi Savet bezbednosti UN mogao da uradi bilo šta po pitanju Trepče, telekomunikacija i ostale imovine, i da bi bilo bolje tražiti nekakva drugačija rešenja. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA