Najnovije

OPASNA PROVOKACIJA: NATO i Hrvati vežbaju invaziju na Srbiju!

Američki i hrvatski vojnici započeli su prekjuče u Hrvatskoj osmodnevnu NATO vojnu vežbu pod šifrovanim nazivom''Puma'', tokom koje će, kako je saopšteno, biti uvežbavana invazija oklopnim vozilima na državu koja ugrožava bezbednost zapadne vojne alijanse.

Vežba " Puma" (Foto: osrh.hr)

Ova vežba, tvrde stručnjaci, predstavlja direktnu pretnju Srbiji i Republici Srpskoj, pošto samo ove dve države mogu da budu meta evantualnog napada iz Hrvatske. Sve druge zemlje iz okruženja Hrvatske jesu, naime, članice NATO patka.

''Ruska agresija''

Američka ambasada u Zagrebu saopštila je da će vežbe trajati od 12. do 20. oktobra i da će se hrvatskim sepcijalicma pridružiti američki vojnici sa borbenim oklopnim vozilima ''strajker.''
- Američka vojska će se pridružiti hrvatskim trupama u vežbi ''Puma'' od 12. do 20. oktobra kako bi poboljšali koordinaciju i interoperativnost. Ovu vežbu održavaju hrvatski vojnici bataljona ''Puma'' 1. gardijske brigade zajedno sa američkim vojnicima iz sastava 2. koničke pukovnije sa borbenim oklopnim vozilima ''strajker.'' Vežba podrazumeva kombinovane manevre i terenske i druge aktivnosti - saopšteno je iz ambasade, bez navođenja tačnog mesta održavanja vežbi.
Skriveni, ali pravi cilj ove vežbe, međutim, otkrio je specijalizovani američki magazin ''Difender'', koji se bavi temama nacionalne bezbednosti i međunarodnih odnosa. Ovaj časopis, naime, piše da je američkohrvatska vežba ''jasan odgovor koji će saveznicima u okviru NATO pokazati da će Amerika pomoći u slučaju bilo kakvog pokušaja ruske agresije na istoku i jugoistoku Evrope''!
Niko u vrhu države juče nije želeo zvanično da komentariše ove navode. Na drugoj strani, general u penziji Božidar Delić kaže da postoje vojne vežbe koje sve vojske navode u svojim godišnjim planovima, ali prema njegovim rečima, ova vežba u Hrvatskoj jeste odgovor na srpsko-rusku vežbu BARS2016, koja se ovih dana održava u našoj zemlji.
- Ako je, međutim, ad hok pravljena kao odgovor na srpsko-rusku vežbu, onda to jeste opomena i pretnja Ssrbiji - naglašava Delić.
Vojni analitičar Vlade RAdulović kaže da ova vojna vežba pooštrava postojeće tenzije u regionu.
- Kad posmatramo širu situaciju, ovo jeste zveckanje oružjem koje pojačava ratnohuškačke okolnosti, na koje smo, nažalost, već navikli. Međutim, misilim da nema realne opasnosti - ističe Radulović.
 
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA