Najnovije

ALBANSKI PREMIJER SE ISPREDOŽIVLJAVAO: Rama umislio da je car Balkana!

Premijer Albanije se na jučerašnjoj debati o budućnosti srpsko-albanskih odnosa na Beogradskom bezbednosnom forumu pojavio noseći kravatu s amblemom malog krsta na krugu.

Edi Rama (Foto: Sinhua)

Prema rečima sagovornika, takav izbor kravate u najmanju ruku nije slučajan. Štaviše, kako kažu, u pitanju je očigledna provokacija.
Dragomir Acović, najbolji poznavalac heraldike kod nas i predsednik Srpskog heraldičkog društva „Beli orao“, objasnio je za „Alo!“ kakva se simbolika krije iza tog amblema.
- To na njegovoj kravati je takozvana carska jabuka, odnosno orb. Predstavlja zemaljsku kuglu nad kojom je krst. To je insignija vlasti koju hrišćanski kraljevi nose u levoj ruci kada stupaju na presto. Pošto je Edi Rama rođen kao pravoslavac, ali je posle prešao u katoličku veru, u svakom slučaju je hrišćanin, te pretpostavljam da je nešto hteo da poruči, a šta je hteo i kakve veze ima orb sa ovim desenom na kravati, ne znam - naveo je Acović.
S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković uveren je da je takav simbol na kravati albanskog premijera očigledna provokacija.
- Ja to mogu da tumačim samo iz lične perpektive. Meni deluje da je Edi Rama nama i simbolički pokazivao da njegova strana ima zaštitu velike sile, Amerike. On je i tim simbolom ispoljavao jednu vrstu tuđe veličine, to nije njegova veličina, već tuđa, kao i jednu vrstu oholosti - rekao je on i dodao da mu se čini da je takav simbol neprimeren.
- Rama se sve vreme i kroz debatu postavljao kao jača strana, kao neka strana koja nešto traži i zahteva i koja ima pravo na nešto. Mislim da je to deo provokacije - uveren je Anđelković.

„Trepča“ posvađala Ramu i Vučića!

Jučerašnju debatu o budućnosti srpsko-albanskih odnosa između premijera Srbije i Albanije obeležili su suprotstavljeni stavovi u vezi s Kosovom, posebno kad je reč o „Trepči“ i hapšenju Nihata Tačija. Rama je kazao da bi za sve bilo najbolje ukoliko bi Srbija priznala Kosovo i dodao da veoma podržava to što se uprkos različitim mišljenjima između Beograda i Prištine odvija dijalog o normalizaciji odnosa. S druge strane, Vučić je konstatovao da o pitanju Kosova dve zemlje imaju različite stavove, a kad je reč o „Trepči“, za koju je Rama rekao da se nalazi na teritoriji Kosova. On je upitao šta će Srbija s tim rudnikom da uradi - da ga prebaci u Beograd? Vučić je odgovorio: „Usuđujem se da kažem da znam više o tom rudniku od albanskog premijera i moram da kažem da je Priština povukla najgori mogući potez kada je reč o ekonomiji i razvoju rudnika“, kazao je premijer Srbije. „Edi je rekao da je to gotovo u korist obe strane, ali možete li naći jednog Srbina koji će sa tim da se saglasi? Da li su pokušali da nađu jednog Srbina koji će se saglasiti? Ne, jer ne žele da razgovaraju sa Srbima koji žive na Kosovu i koji rade u ‚Trepči‘”, kazao je Vučić i naveo da su prištinske vlasti preskočile sve procedure zarad unutrašnjih političkih razloga, za šta ne može da nađe racionalno objašnjenje.

Vulin: Rama je mali političar

Ministar Aleksandar Vulin poručio je juče da Srbiju vodi priznati državnik i da je Srbija danas bila ponosna na svog premijera Aleksandra Vučića, a da je njegov albanski kolega Edi Rama mali političar koji je u Beogradu dokazao da se od malog političara ne postaje veliki državnik. „Srbiju vodi priznat državnik, a Albaniju mali političar. Vučić je pokazao kako se ponaša odgovoran predstavnik svoje zemlje i svog naroda, dok je Rama dokazao da se od malog političara ne postaje veliki državnik. Kao i uvek, Rama se obraća svojim biračima, a Vučić traži i nalazi rešenja. Odgovor koji je Rama dobio od Vučića treba pažljivo da prouči i da, zbog sebe, izbegava prilike da ga ikad više čuje“, naveo je Vulin. Izvor: Alo.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA