Najnovije

DVERI: Vučić ne razume i ne zna probleme porodica u Srbiji!

Dveri navode u sapoštenju da je premijer Aleksandar Vučić izrazio u četvrtak uveče apsolutno nerazumevanje suštine problema sa kojima se porodice u Srbiji suočavaju.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović (Foto: Sajt Dveri)

Izdvojili su njegovu izjavu da su socijalna davanja u Srbiji mnogo viša nego u drugim zemljama i „da ima onih koji je stvarno zaslužuju, ali i onih koji mogu konju rep da iščupaju i neće da rade“, kao i da „uzme za jedno dete 4.500 i za drugo 11.000 ovako i eto minimalne plate, pa što da radi?“ -Najpre, ovakav rečnik nikako ne priliči premijeru jedne države. Dalje, ako gospodin premijer nije obavešten, minimalna cena rada u Srbiji iznosi 121 dinar po radnom satu, što znači da je minimalna zarada u Srbiji oko 21.000 dinara- smatraju u ovoj stranci. Dodaju da ako je premijer pod „uzimanjem za decu“ smatrao iznose dečijeg i roditeljskog dodatka (izjava je konfuzna i nerazumljiva) onda mu je i matematika loša, jer dečiji dodatak iznosi 2.656 dinara, odnosno za dvoje dece 5.303 dinara. Kao i da je nejasno je šta premijer podrazumeva pod 11.000 dinara.
- Ako misli na roditeljski dodatak za treće dete, on zaista iznosi 11.146 dinara, ali samo u prve dve godine života. Ako misli na visinu iznosa socijalne pomoći, ona je u julu mesecu 2016. iznosila u proseku nešto više od 10.000 dinara, s tim što su 38,8% svih porodica koje primaju novčanu socijalnu pomoć bile jednočlane porodice- navode u saopštenju Dveri. Navode da bez obzira šta je premijer hteo da kaže, u bilo kojoj računici radi se o sredstvima apsolutno nedovoljnim za pokrivanje osnovnih životnih troškova, da ne pominjemo da su uslovi za sticanje prava na dečiji i roditeljski dodatak, kao i na novčanu socijalnu pomoć potpuno pogrešno koncipirani. - Dalje, prema izveštaju Ministarstva trgovine, turizma i ugostiteljstva potrošačka korpa u julu mesecu tekuće godine iznosila je 67.144. dinara. Premijer Vučić dakle vređa sve majke u Srbiji kada kaže „pa što da radi“, misleći valjda da je minimalac dovoljan da pokrivanje životnih troškova- smatraju u ovoj stranci. Dodaju da navodeći kako su socijalna davanja viša nego u drugim državama, ponovo obmanjuje javnost. Kao primer navode, dečiji dodatak, koji je ovako kako je zakonom uređen zapravo mera socijalne pomoći, prema dostupnim podacima prima skoro 30% dece, a izdvajanja iznose oko 0,3% BDP-a, što, imajući u vidu visinu budžeta za prošlu godinu iznosi oko 1,2 miliona evra ukupno. -Novčanu socijalnu pomoć u julu mesecu je primila 104.101 porodica, odnosno 254.917 lica, a osnovica za isplatu iznosi 7.890 dinara. Ono što Vlada ne razume je da je vreme socijalističkog sistema socijalne pomoći stvar prošlosti, i da je potrebno doneti novu strategiju porodične politike koja se radikalno mora razlikovati od postojećeg sistema- navode u saopštenju.
Kao primer navode, dečiji dodatak se mora dodeljivati svim porodicama, bez diskriminacije na osnovu cenzusa. Prosek izdvajanja za mere direktne finansijske podrške porodici u državama članicama EU iznosi 2,6% BDP-a, a među njima ubedljivo prednjači Mađarska sa čak 4% BDP-a.
-Mađarska je shvatila presudni značaj prirodne porodice za održivi ekonomski razvoj, a to je preduslov za kreiranje realne porodične politike, te će tako sledeće godine izdvojiti oko 900 miliona evra u ove svrhe- navode Dveri. Podsećaju kako premijer dalje navodi da su izdvajanja iz budžeta za penzije 44%. Kao i da je jedino rešenje za ovaj katastrofalni problem je dugoročno povećanje nataliteta, što je nemoguće bez implementacije sveobuhvatne pro-porodične politike.
-Prema rezultatima velikog međunarodnog istraživanja pod nazivom „Nezavisni globalni indeks o porodici“, Srbija se nalazi na 40-om od ukupno 46 ispitivanih država, ali što je još važnije, Srbija spada u onu grupu zemalja gde bi porodice „želele više dece, ali nemaju uslova za to“. Zadatak političara je stoga da porodicama omogući, najvećim delom kroz mere direktne i indirektne finansijske pomoći, da ovaj cilj i ostvare- smatraju u ovoj stranci. Navode da s tim u vezi je i izjava premijera Vučića o subvencionisanju privatnog biznisa. Dalje saopštavaju kako bez trunke stida Vučić navodi da je Mišlenu plaćeno 30 miliona evra da ostane u Srbiji, dok istovremeno negira benefit od subvencionisanja malih i srednjih porodičnih preduzeća. - Ovo ne treba da nas čudi, jer je njegov zadatak, po diktatu međunarodnog kapitala i MMF-a upravo da uništi srpsku privredu do mere u kojoj će građani Srbije postati jeftina radna snaga za internacionalne kompanije- ka kraj saopštavaju Dveri. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA