Najnovije

PSIHIJATAR O ĐOKOVIĆEVOM BESU: Nole, budi iskren prema sebi!

Stradao je reket. Majica je pocepana. Sudija je dobio nekoliko rečenica koje nisu bile najblaže na svetu. I ništa od toga nije pomoglo Novaku Đokoviću. Najbolji teniser sveta je poražen u polufinalu turnira u Šangaju od Španca Roberta Bautiste Agura sa 2:0 (6:4, 6:4).

Novak Đoković (Foto: Jutjub)

Zbog čega je Đoković tako burno reagovao posle poraza objašnjava doktor Milovan Milić, psihijatar u bolnici „Laza Lazarević”.
- Prepoznajem da Novak dugo trpi pritisak prvog mesta na ATP listi i teret onoga koga svi „jure”. Ta pozicija je psihološki vrlo naporna. Koliko god da se Đoković trudi da deluje mirno i samouvereno, isuviše je mlad za taj stepen zrelosti i mudrosti. Nole skoro uvek brani titule na turnirima, ali realno je da to ne može uvek da mu pođe za rukom. Kod njega se zaređao niz neuspeha koje ne može da prihvati. Iz toga se rađa bes. Đokovićev stav da tenis igra zato što to voli, posle reakcija u Kini, pada u vodu. Kada nešto igrate iz ljubavi, pobeda ili poraz vam ništa ne znače. Ipak je tenis na tom nivou primarna stvar i značajnija mu je nego kako on to predstavlja. Sve to proizvodi proboj istine, čime raste emotivni naboj, pa kontrole popuštaju. LJudi se najviše otkrivaju u takvim trenucima i ovakve situacije pokazuju istinu naših slabosti. To nije za osudu, jer je takva reakcija prirodna.
Đoković je i sam priznao da je mentalno iscrpljen?
- Novak živi neuobičajen život, a mi iz ugla smrtnika ne možemo to da cenimo dovoljno. Ovaj momak može da živi tri života od stečenog novca do sada, statusa i svega onoga što mu se dogodilo. Nije lako imati 29 godina i biti svetski poznata ličnost i živeti bez slobode. Sve nas nešto žulja i muči, ali taj teret slobode je najteža stvar. Očekivanja koja su plasirana u njega - da ne može da izgubi meč i da će zauvek biti prvi - veoma su teška! Kada bude prihvatio istinu da je tenis sport, biće mu mnogo lakše. Mi smo mali narod i za nas su ovakvi uspesi ogromni, ali oni predstavljaju i teret.

Šta biste mu vi preporučili?
- Ovakvi izlivi besa pokazuju da Novak nije iskren prema sebi. Ne može tako da živi jer će ga to puno koštati. Uspesi koje ostvaruje dosta zavise od psihološke pozicije, a ako prihvati činjenicu da mu je svaka pobeda od krucijalnog značaja, skinuće pritisak sa sebe. Kada se ovako nešto dogodi, nastaje ogroman naboj jer se probija dugo potiskivani emocionalni doživljaj. Rešenje je pauza! Ona je prevelika investicija, ali uvek rezultira pobedama. Potreban mu je odmor od svega kako bi se resetovao od tog doživljaja da je poražen i da mora da pobedi - zaključio je dr Milić.

Beker uživa dok Nole lomi reket!

U trenucima kada je Novak prolazio kroz pakao u Šangaju, Boris Beker je bio na fudbalu! Nemac koji neće nastaviti saradnju sa Đokovićem u 2017. godini gledao je meč Čelsi-Lester, a da se njegova saradnja sa Noletom približava kraju, svedoči i ono što je napisao na Tviteru. - Sjajna igra Aguta. Zaslužio je pobedu - napisao je Nemac, ne spomenuvši Đokovića nijednom rečju. Izvor: Alo.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA