Najnovije

Brodove sa krstarećim raketama „Kalibar“ braniće raketno-topovski sistemi „Pancir-SM“!

Glavna komanda Ratne mornarice Rusije odobrila je novi izgled malih raketnih brodova klase 20380 „Bujan-M“ -nosača krstarećih raketa velikog dometa „Kalibar“.

Ratne mornarice Rusije odobrila je novi izgled malih raketnih brodova (Foto: Sinhua)

Dobiće radare sa aktivnom faziranom rešetkom (AFAR). Pored toga, ti brodovi će biti opremljeni zenitnim raketnim artiljerijskim sistemom „Pancir-SM“, koji će im obezbediti visok nivo zaštite. 
Proizvođač novog radara je Centralni konstruktorski biro za proizvodnju aparata (član holdinga „Visokoprecizni sistemi“). Ovaj jedinstveni radar je sposoban da u deliću sekunde otkrije krstareće rakete koje lete na malim visinama, bespilotne letelice i protivničke brodove i da navede na njih ceo arsenal protivbrodskih i zenitnih raketa, kao i vatru brzometne artiljerije.
Kobilica prvog broda s novim radarom biće položena sledeće godine.
- Usaglašen je novi izgled brodova „Bujan-M“ sa novim radarom - rekao je listu „Izvestija“ izvor u Ratnoj mornarici Rusije koji je upoznat sa tokom radova. - Odluka je doneta još letos. Osim novog radara, brodovi će biti opremljeni zenitnim raketnim artiljerijskim sistemom „Pancir-SM“. Radar se trenutno testira na čamcu klase 12443 „Molnija“ (Munja), koje planiramo da završimo do kraja godine.
Uređaj za praćenje cilja i računarski blok omogućiće da se neprijateljske mašine uništavaju prvim ispaljenim projektilom. Novi radar čini osnovu pomorske varijante zenitnog raketno-topovskog sistema „Pancir-SM“. U poređenju sa kopnenom verzijom „Pancir-S1“, pomorski „Pancir“ ima dvostruko veći domet otkrivanja i pogađanja cilja. Radar vidi sve što se događa u vazduhu i na vodi na rastojanju do 75 kilometara, a zenitni sistem može da pogodi ciljeve na razdaljini do 40 km. Kako objašnjava sagovornik lista, tradicionalni pomorski radar sastoji se od ogromnog platna-jedra koje se vrti na krovu mosta. Novi radar će biti nastavak nadgradnje mosta, sa čije će se tri strane nalaziti ravne antene. Svaki od njih se sastoji od primopredajnih modula spojenih u jednu celinu, kroz koje se u deliću sekunde premešta elektronski zrak koji skenira prostor. On u rasponu od 180 stepeni u odnosu na pravac plovidbe broda otkriva vazdušne i nadvodne ciljeve, selektuje ih, navodi oružje, a takođe može da deluje kao sredstvo za elektronsku borbu. Stručnjak u oblasti pomorskog naoružanja Aleksandar Mozgovoj rekao je „Izvestijama“ da je takav sistem prvi put primenjen na lovcu T-50.  - Opremanje malih raketnih brodova klase 20380 „Bujan-M“ tim sistemima planirano je od 2017. godine, a takođe je planirano u okviru modernizacije pet sličnih brodova u sastavu Kaspijske flotile i Crnomorske flote - kaže Mozgovoj. - Ti brodovi su se istakli tokom napada krstarećim raketama „Kalibar“ iz Crnog i Kaspijskog mora na ciljeve Islamske države u Siriji. Novi radar i „Pancir-SM“ će na njima zameniti stari zenitni raketni sistem „Gibka“, koji koristi rakete „Igla-M“, kao i glavni radar „Pozitiv“. Po stručnjakovim rečima, prednost radara sa aktivnom faziranom rešetkom nije samo u brzini rada, već i u tome što se ti sistemi u potpunosti uklapaju u koncepciju slabe uočljivosti (stelt), jer su deo konstrukcije broda. - To je jedinstvena tehnologija - ističe Mozgovoj.  - Mali raketni brodovi klasa 20380 i 22800 postaju glavna udarna snaga naše ratne mornarice. Zato će na njihovo neutralisanje biti usmerene glavne snage protivnika. Važno je to što će naši brodovi imati moćan sistem protivvazdušne odbrane, koji će biti sposoban da ih garantovano zaštiti od napada avijacije i raketa. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA