Najnovije

VULIN PORUČIO HANU: U migrantskoj krizi želimo tretman kao članica EU!

Za Srbiju je od najveće važnosti da se u okvirima rešavanja migrantske krize tretira kao ravnopravna članica Evropske unije i da kao takva dobije svu potrebnu pomoć, kaže ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, posle dvodnevnih sastanaka sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

Aleksandar Vulin (Foto: Jutjub)

Ministar Vulin razgovarao je u Briselu sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju, Johanesom Hanom. Tema razgovara je bila uloga Srbije u saniranju posledica migrantske krize.
Prema rečima Vulina, komesar Han je još jednom potvrdio da je opšte mišljenje međunarodne zajednice da se Srbija na najbolji način odnosi prema migrantskoj krizi, njenim posledicama, ali i prema sopstvenom stanovništvu.
- Još jednom je potvrđeno da se Srbija drži svih svojih obaveza koje je preuzela, kako prema predstavnicima Evropske komisije, tako i prema svojim susedima, a i prema sopstvenom stanovništvu - naglasio je ministar Vulin posle razgovora za komesarom Hanom u sedištu Evropske komisije.
Vulin kaže da je Srbija ponudila određene smeštajne kapacitete za migrante, ali i da je jasno stavila do znanja da se ti kapaciteti neće povećavati.
- Broj migranata koji su smešteni u našim prihvatnim centrima, i to je jasno rečeno predstavnicima Evropske komisije, je blizu 6.000. To je ono što Srbija može da kontroliše, sa čim može da upravlja, ali preko toga neće podizati svoje kapacitete - ponovio je Vulin u Briselu.
On kaže da je za Srbiju posebno važno da bude deo sporazuma koji Evropska komisija pokušava da postigne sa vlastima Avganistana i eventualno Pakistana o povratku i readmisiji državljana ovih zemlja.
- Srbija nije članica EU, ali državljani Avganistana i Pakistana se nalaze i na našoj teritiriji, sa željom da odu u EU. Baš zbog toga Srbija mora da ima prostor da kroz ovaj sporazum, kao da je deo EU, bude deo dogovora po kome, ukoliko se vrši readmisija, ona se može vršiti i sa prostora Republike Srbije - naglasio je ministra Vulin.
On je izrazio nadu da bi i na taj način broj državljana Avganistana, Pakistana, ali i svih drugih ekonomskih migranata koji se trenutno nalaze na teritoriji Srbije mogao biti smanjen.
Tokom dana ministar Aleksandar Vulin sastao se i sa komesarom za humanitarnu pomoć i upravaljanje vanrednim situacijima Hristosom Stilijanidisom koji je obećao dodatnih oko šest milona evra pomoći Srbiji za humanitarne potrebe migranata koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA