Najnovije

Anđelković o Vučiću, Jeremiću i izborima u Crnoj Gori

Vuk Jeremić je ozbiljan kandidat i ima osnova da napravi snažnu partiju u Srbiji, što ne odgovara SNS-u, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

Dragomir Anđelković (Foto: JuTjub)

Gostujući na televiziji N1, Anđelković je prokomentarisao nedavne varnice na relaciji Vučić-Jeremić ističući da je jasno da je Vuk Jeremić ozbiljan kandidat i da ako se ozbiljno pozicionira na srpskoj političkoj sceni, bez obzira da li će uspeti u predsedničkoj kampanji ili ne, ima osnovu da napravi snažnu partiju. “To vam je kao u trgovini - niko ne voli da mu se pored njegove radnje, otvara neka nova radnja. Čak i kad je radnja supermarket koja je potpuno dominantna u kraju, neka druga može da preraste u nešto ozbiljno”, ocenjuje on. Na pitanje šta ko dobija u tom prepucavanju, kaže da svako ko je na javnoj sceni dobija pažnju polemikom, jer nije neko drugi u centru pažnju, a ako je dobar u tome, popraviće rejting i učvrstiti popularnost. Govoreći o mogućim predsedničkim kandidatima SNS-a, Anđelković ističe da će ta stranka još čekati sa odlukom što je marketinški dobar potez kako se ne bi došlo do razvodnjavanja priče i kandidat postao meta. Stoga, smatra da će sa imenom kandidata SNS izaći pred sam start kampanje. "Ako budu birali kandidata iz svojih redova to su ljudi koji su sada u prvom planu a ako ne, onda će to biti neko iz kulture, neko ko je poznat svakako", ocenjuje on dodajući da ne zna da li će stranka možda podržati kandidaturu Tomislava Nikolića.

Vučić bi trebalo da se kandiduje za predsednika

Prema njegovim rečima, bilo bi pametno da se Vučić sam kandiduje iako je on to više puta demantovao. "Za njega bi, posle ovoliko pobeda bilo loše da pobedi na jedvite jade". Komentarišući najave da bi lider demokrata Dragan Šutanovac mogao da bude predsednički kandidat, Anđelković ističe da je siguran da će se on kandidovati ukoliko se opozicija ne usaglasi oko zajedničkog kandidata jer će tako učvrstiti poziciju u stranci. “Da li će biti zajedničkog kanidata? Ja sam lično skeptičan jer u Srba je teško okupiti lidere. Imamo veliki ego, svako misli da treba da bude prvi. Teško, ako se neko sa strane ne umeša i naparavi kolaiciju. Ne bi bilo ni 5. oktobra da neko sa strane nije uložio mnogo novca i energije”, tvrdi Anđelković.

Dobro izrežirana predstava u Crnoj Gori

Tenzije u Crnoj Gori će se, prema njegovom mišljenju, produžiti. “Đukanović je bliže formiranju vlade ali ako opozicija odbacuje Vladu i najavljuje da će protestovati zbog toga, a ima osnova za to, to će navesti manjine da razmisle da li će da uđu u tu vladu jer niko neće da se ukrcava na brod za koji se očekuje da brzo potone”. Opozicija je odmah iznela primedbe na izbore, ukazuje on ocenjujući da su hapšenja koja su se desila frapantna, jer je naivno verovati da je uhapšena grupa koja je navodno planirala da izvrši državni udar, a da oni nisu bili formacijski organizovani, niti naoružani. “Kao da je neko mene uhapsio i kaže Anđelković namerava da izvrši državni udar. Niti imam oružje, niti sam okružen nekom grupacijom”. Bila je to dobro izrežirana predstava ili scenario koji je aktiviran kada je Đukanović procenio da neće dobro proći na izborima, tj da nema mogućnost da s manjinama formira Vladu, naglasio je politički analitičar. “Da je osvojio dva-tri mandata manje ne bi imao šansu”. Na pitanje koga vidi kao reditelja te predstave, Anđelković ističe da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je to Vladimir Beba Popović, kao što pišu mediji, ali da njegov politički rad i marketinški pristup daju osnova za te spekulacije. "Ali, to nije bitno, bitno je ko je naručilac a Milo Đukanović je vešt političar, on je 25 godina na vlasti". Na pitanje kako komentariše to što su izostale čestitke vlasti iz Srbije DPS-u i Đukanoviću, on kaže da je to potpuno logično. "Mene čudi da je neko iz opozicije čestitao kada se Srbija optužuje da učestvuje u slučaju prevrata. Nadam se da cela situacija neće biti previše emotivno shvaćena iz Beograda, pa da reagujemo suviše agresivno... Ali nadam se da neće biti ni zaboravljeno sutra”.

Popustiće pritisak iz EU na Beograd oko Kosova

Komentarišući dešavanja u pregovorima Beograda i Prištine, Anđelković kaže da se ponovo dešavaju čudne stvari. "Dogovorene su neke stvari a sad se dopisuje, mada Brisel ima pravo na to", ističe on dodajući da onda i Srbija ima osnova da razmisli da li joj se to isplati. “Manevraski prostor je nikakav ako smo evrofanatični”. Prema njegovoj oceni, može se očekivati da pritisci na Srbiju sada popuste jer EU ima interes da podstakne proces evrointegracija zato što evroskepticizam jača u mnogim zemljama članicama a on se amortizuje tako što se građanima zemalja EU pokazuje da neke zemlje žele da uđu u EU po svaku cenu. Mislim da će pritisci popustiti ako Beograd zauzme čvrst stav. Beograd, kako ističe, mora da insistira da oni delovi Briselskog sporazuma koji nisu realizovani budu realizovani pre novih ustupaka. “Osam tačaka Briselskog sporazuma oko ZSO nije realizovano uopšte”.

Prepucavanja sa LDP-om

Povodom prepirki koju preko medija vodi sa LDP-om, Anđelković kaže da je on generalno pričao o političkoj sceni, da je bio kritičan i prema SNS-u oko prihvatanja kadrova bez ideološkog, zajedničkog imenitelja. "Pisao sam o tome kako stranke usisavaju sve i gube ideologiju. Gde se sve vrti oko profesionalnog angažmana". “LDP je u tom pogledu gori od drugih zato što toliko priča o modernizaciji, toliko priča o nekom svom evropskom liku, a sa druge stane je feudalna partija gde se sve vrti oko nekoliko lidera i njihovih interesa. Takva nam je politička scena a možda je LDP najljući kada im se prigovori jer ceo imidž gradi na nečemu što je kontrast tome što je i sam”, smatra Anđelković. On stiče i da se SNS kvari jer vlast kvari zato što se u partije retko ko učlanjuje zbog ideologije i kako bi promenio nešto u sistemu, već se učlanjuju kako bi promenili svoj socijalni položaj, pronašli posao... “Svaka partija koja je bila na vlasti SPS, DS i DSS su prolazile kroz taj proces.... To je usud partija u Srbiji”. Izvor: N1 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA