Najnovije

Vučić: Poslaćemo pomoć Siriji, ne postoji politička priča

Srbija će biti deo humanitarne operacije koju predvodi Rusija i poslaće pomoć opkoljenom Alepu u Siriji. Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da će Srbija poslati humanitarnu pomoć, dodajući da u tome nema nikakve političke priče.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Ipak, uključivanje Srbije je osetljivo pitanje, navode analitičari, zbog spoljnopolitičkih prilika i komplikovane situacije u Siriji.
Za stanovnike razorenog Alepa, humanitarna operacija u ruskoj organizaciji. Među zemljama koje pomoć šalju - Belorusija, Jermenija, Kina, Indija, Azerbejdžan, Kazahstan, i Srbija.
"Ne šaljemo mi oružje već šaljemo ćebad i lekove, ko god nam bude tražio poslćemo svakom čoveku. Ne razumem kakva se to velika politička priča diže i pravi oko ćebadi i lekova i brašna i šećera. Šta je tu tako interesantno, ta ćebad hoće da povrede nekoga ne razmem šta je problem", kaže premijer Aleksandar Vučić.
Zadatak da pomoć pripremi za transport ima Ministarstvo odbrane - ministar Đorđević međutim, o tome nije raspoložen da govori.
Problem je to, što bi čak i slanje humanitare pomoći u ovakvim okolnosti moglo da bude shvaćeno kao svrstavanje na jednu, rusku stranu, objašnjava profesor Zoran Dragišić, inače poslanik SNS-a.
"To bi u svakom slučaju kod SAD i EU izazvalo određena podozrenja. Ja lično bih se uzdržao od bilo kakvog uključivanja na bilo koji način, pa čak i na tom najneutralnijem nivou kao što je slanje humanitarne pomoći u Aelpo", smatra Zoran Dragišić.
"Humanitarna pomoć ne bi trebalo da bude sporna, ali nažalost živimo u svetu u kome je sve politika pa i to čijim avionom se dostavlja pomoć. Nadam se da ćemo to izvesti pametno, da ne bi bili uvučeni u te odnose velikih sila koji se dole prelamaju", kaže Marko Đurišić, SDS.
Vojni komentator Aleksandar Radić ocenjuje da će u ovoj situaciji Srbija teško ostati izvan interesa velikih sila - zbog čega će morati da plati politilčku cenu.
"Za razliku od situacije letos kada bi humanitarna pomoć i mogla da se povuče kao jedna elegantna zamisao da Srbija pokaže da je spremna da sarađuje sa Rusijom kao stvarni saveznik, a s druge strane da ne dođe do preterano negativnih reakcija Zapada. E sada kada se oko Alepa direktno konfrontiraju američki i ruski interesi ozbiljno je pitanje da li male zemlje treba u to da se mešaju", rekao je Radić.
A da li Vlada zbog učešća u ruskoj humanitarnoj operaciji već trpi pritiske Zapada?
"Sve pritiske primam k znanju, i kao što vidite nisam mnogo ni uplašen, ni zabrinut, zato što uvek radimo ispravne stvari za svoju zemlju. Srbija je suverena i nezavisna zemlja", naveo je Vučić.
Mediji navode da će Srbija pomoć Alepu uputiti ruskim avionima preko humanitarnog centra u Nišu. U paketu koji je spremila - ulje, brašno, šećer, odeća, obuća, lekovi i elektroagregati. Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA