Najnovije

NOVI RAT U SIRIJI: Erdogan proširuje operacije, Damsk najavljuje odmazdu!

Sirijska armija je oštro reagovala na najavu predsednika Turske da će proširiti ciljeve operacije "Štit Eufrata" na nove gradove unutar Sirije.

Ne može bez rata (Foto: Sinhua, Pravda)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da će njegova zemlja proširiti operacije na severu Sirije, uključujući ulazak u gradove Al Bab, Manbidž i Raku. Erdogan je rekao da Turska "nema drugog izbora" osim da uđe u Al Bab, uprkos kritikama međunarodne zajednice "zato što moramo da pripremimo područje koje je očišćeno od terorizma, a isto važi i za Manbidž", grad koji je ove godine postao simbol kurdske borbe protiv džihadista. Turski predsednik je dodao da bi, ukoliko bi koalicija na čelu sa SAD bila spremna na zajedničke akcije, učinila "šta god je neophodno" protiv Islamske države u Raki, ali u sadejstvu sa koalicionim snagama, a ne sa kurdskim ekstremistima iz Sirije.
AP podeća da su turski mlazni avioni u sredu uveče napali položaje kurdskih snaga severno od Alepa, a da Turska gleda na sirijske Kurde kao na produžetak kurdskih pobunjenika na sopstvenoj teritoriji, ali da ih SAD smatraju najefikasnijim kopnenim snagama u borbi protiv Islamske države.

SAA neće dozvoliti tursko širenje po Siriji

Ulazak turske vojske u Siriju je akt agresije i sirijske snage će zauzeti čvrst stav povodom toga, saopštila je sirijska vojska. U saopštenju se još dodaje da će povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije dovesti do veće eskalacije sukoba. "Prisustvo turske vojske u Siriji je neprihvatljivo i znak je agresije. Mi ćemo se boriti po svaku cenu protiv njih kao okupatora", stoji u saopštenju. Predstavnici kurdske milicije u Siriji optužili su tursku vojsku za pomaganje ekstremistima i gađanje kurdskih pozicija, uključujući i slanje 20 tenkova kao podršku ofanzivi terorista na grad Tel Rifat u blizini Alepa. Turske snage potpomognute avijacijom američke koalicije otpočele su 24. avgusta operaciju zvanu Štit Eufrata kako bi "očistile" sirijski pogranični grad DŽarablus od Islamske države. Grad su vrlo brzo zauzele turske i snage pro-turskih sirijskih pobunjenika koji se bore protiv predsednika Bašara al Asada, a onda su nastavili ofanzivu na jugozapad. Izvor: Tanjug, Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA