Najnovije

Da li je na pomolu novi rat u Evropi: Putin kreće na Finsku?!

Bivši savetnik Vladimira Putina nedavno je otkrio kako “prvi čovek Rusije” smatra da Lenjinova administracija pre 99 godina nije imala pravo da prizna nezavisnost Finske i kako se tu radilo o izdaji nacionalnih interesa zbog čega veruje da ima pravo na delove Finske.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Finska i Estonija su prošle nedelje optužile Ruse da su svojim vojnim avionima ušli u njihov vazdušni prostor. Finci su navodno dva puta presreli ruske avione iznad Finskog zaliva, ali Kremlj to negira.
U finskom Ministarstvu obrane optužuju Ruse zbog sve intenzivnijih vazdušnih aktivnosti iznad Baltičkog mora i zbog agresivne medijske kampanje usmerene protiv te zemlje.
Finska sledeće godine slavi 100. godišnjicu nezavisnosti od tadašnjeg Ruskog carstva. Granica između Rusije i Finske duga je 1.340 kilometara.
Putinov bivši ekonomski savetnik, Andrej Illarionov, rekao je za švedske novine Svenska Dagbladet kako Putin veruje da ima vlasništvo nad delovima Ukrajine, Belorusije, baltičkih zemalja i Finske. Finsku nezavisnost, kaže, “Putin vidi kao izdaju nacionalnih interesa” i osuđuje odluku Lenjinove boljševičke administracie da prihvati tu nezavisnost.
U Finskoj su s razlogom zabrinuti nakon pripajanja Krima i stupanja ruskih snaga na ukrajinsko tlo. Dodatno ih brinu i sve napetiji odnosi između Rusije i Zapada i premeštanja ruskog naoružanja u Baltičkom moru, piše net.hr.
Finci su dodatno obeshrabreni time što nisu članica NATO, te što u slučaju invazije na svojoj teritoriji, ne vredi princip kolektivne obrane koji je definisan u članku 5. NATO saveza prema kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve članice.
Finci nisu sedeli skrštenih ruku, pa su nedavno potpisali s Amerikancima bilateralni sporazum prema kojem jačanju zajedničke obrambene veze. Izvor: Telegraf.rs/net.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA