Najnovije

HRVATI ZABRINUTI: Ako mi odbijemo, Srbi neće!

Hrvatski mediji pišu da su Kanađani spremni da presele proizvodnju u Srbiju, ukoliko Slavonci prestanu da seju uljarice za biodizel.

Hrvatska (Foto: Jutjub)

Plodna slavonska polja kao vredan resurs u proizvodnji goriva prepoznali su Kanađani iz investicionog fonda "Unigloub kapital trust", koji su najavili da bi u industrijskom parku u Novoj Gradiški gradili fabriku biodizela.
Pogon sa najsavremenijom tehnologijom koja bi zadovoljavala sve ekološke standarde bio bi na 20 do 25 hektara i u njemu bi se godišnje proizvelo čak 250.000 tona biodizela, najviše za izvoz u EU. Fond vredan 35 milijardi dolara ulaže širom sveta u energetiku, infrastrukturu i turizam, a dolazak u osiromašeni kraj istočne Hrvatske, gde su spremni da ulože 60 miliona evra, zvuči ohrabrujucće i za poljoprivrednike. 
Osnovni uslov je da se obezbedi površina od najmanje 7000 hektara u krugu ne većem od 70 kilometara od Nove Gradiške - kazali su predstavnici investitora Ermin Poredoš i Žarko Blau, koji su projekat predstavili i gradskim vlastima. 
Na potezu su ratari, koji cće dobiti i besplatno seme i edukaciju, pronađu li interes za setvu uljarica i učešcće u projektu. Koja će se tačno kultura koristiti u proizvodnji goriva, pokazaće ispitivanje zemljišta na osnovi kojeg će se i utvrditi da li će to biti uljana repica, soja, suncokret itd.
Ukoliko seljaci ne pristanu na ponudu koja bi im, prema obećanjima, osigurala i opipljiv profit, imacće za čime da žale, jer, kako piše Večernji list, Kanađani su spremni da odmah sve presele u Srbiju. List navodi da im je ovde ponuđena površina od 20 hiljada hektara za proizvodnju uljarica za biodizel.
Tamošnji mediji navode da je ovo prilika koju ne bi smela da propusti ni država, koja se obavezala kao članica EU da proizvodi određene količine biodizela i meša ih sa mineralnim dizelom. Izvor: Večernji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA