Najnovije

MONTGOMERI SAVETUJE SRBE: Ostanite čvrsti i uzdignite se iznad situacije!

Bivši američki ambasador u našoj zemlji Vilijam Montgomeri smatra da je do zastoja u dijalogu između Beograda i Prištine došlo uglavnom krivicom kosovske strane, a Srbima savetuje da u ovoj situaciji ne nasedaju na provokacije i da ostanu čvrsti u želji da dijalog napreduje.

Vilijam Montgomeri (Foto: Jutjub)

"Ne" za ZSO

Montgomeri navodi da je dijalog "zapeo" zbog četiri ključna faktora:
- Prvi faktor je to što Priština ne podnosi ideju Zajednice srpskih opština i nastaviće da blokira njeno formiranje - rekao je on u intervjuu Tanjugu.
Jedan od načina na koji Priština blokira formiranje ZSO je, objašnjava Montgomeri, taj da ubacuje nova pitanja, nove provokacije, kako bi skrenula pitanje sa primene Briselskih sporazuma.
- Oni se nadaju da će podstaći Srbiju da odgovori na kontraproduktivan način. Otuda inicijativa o Trepči i poslednji "zahtevi" za priznanje Kosova.

Slaba kosovska vlada

Drugi faktor je, kaže Montgomeri, to što je kosovska vlada slaba i u stanju konfuzije. - Oni nemaju ni snage, ni hrabrosti, ni želje da preduzmu teške korake, koji su potrebni sa obe strane. Mnogo im je lakše da ponovo budu u verbalnom ratu protiv Srba - ocenjuje bivši američki ambasador.

Zapad više voli Albance

Po njemu, treći faktor je to što "kosovski Albanci veruju da i EU i SAD imaju mnogo više simpatija prema njima" i zato su, kaže, mnogo slobodniji u tome da koče proces i da ne daju rezultate.

EU u problemima

Na kraju, četvrti faktor je to što je EU suočena sa nizom unturašnjih problema i zbog toga je manje sposobna da deluje snažno po pitanju dijaloga, dodao je Montgomeri. Nekadašnji ambasador SAD i dobar poznavalac prilika u regionu, kojem je upravo izašla knjiga "Kad ovacije utihnu" i u džepnom izdanju se može naći na Sajmu knjiga, smatra da Beograd treba da ignoriše očigledne provokacije, da se izdigne iznad situacije i ostane čvrst u svojim uverenjima i želji da dijalog napreduje. - Pobrinite se da krivica za nedostatak napretka u potpunosti padne na kosovske Albance i insistirajte da EU na to odgovori - zaključio je Montgomeri. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA