Najnovije

ZAGREBAČKI MEDIJI: Iza misterioznog sastanka Milanovića i Tačija krije se unosan dil!

Hrvatski mediji pišu o tome šta je sledeći korak u karijeri bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Zoran Milanović (Foto: Sinhua)

Bivši hrvatski premijer Zoran Milanović i njegova Vlada bez sumnje su u EU pružali veliku potporu Albaniji da stekne status kandidata te Kosovu za sklapanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To i na Kosovu i u Albaniji cene, uz opasku da su od Hrvatske imali uvek punu podršku bez obzira na to ko je na vlasti. Ali na upite o mogućnosti da Milanović postane konsultant savetnik premijeru Albanije Ediju Rami ili predsedniku Kosova Hašimu Tačiju uglavnom odgovaraju da 'nisu čuli za takvu mogućnost'.
Takvoj vesti, koja se već danima vrti u hrvatskim medijima, za sada nema ni traga u medijima u Albaniji ili na Kosovu. Jedino portal Koksa, koji se poziva na pisanje hrvatskih medija, navodi te mogućnosti. Uz to, portal gazetaexpress.com samo je objavio fotografiju iz jednog prištinskog lokala na kojoj se vidi kako zajedno sede bivši hrvatski premijer Zoran Milanović, bivši ministar odbrane Ante Kotromanović i nekadašnji oficir Hrvatske vojske, kasnije i premijer Kosova Agim Čeku. U tekstu se nigde ne spominje mogućnost nekog dogovora o konsultantskom angažmanu, nego se samo piše da “nije poznato o čemu su razgovarali”, ali da su se, s obzirom na to da je i Čeku živeo u Hrvatskoj, sigurno “dobro razumeli”.

Veze s Albanijom

Vest iz hrvatskih medija o mogućnosti da se bivši premijer Zoran Milanović upusti u konsultantsku karijeru, te da bi mogao savetovati Vladu Republike Albanije, a kasnije i predstavnike vlasti Kosova, zaintrigirala je neke političke krugove u regiji, ali i u EU.
Nema sumnje da i Albanija i Kosovo žele stručne konsultante za proces približavanja EU, za reformu pravosuđa, za razne akcijske planove. Takvu potrebu imaju i sve druge države regije, te one takve usluge i koriste. I sama Evropska unija spremna je to podupreti i novčanim sredstvima kroz razne programe.
Albanija status kandidata za članstvo u EU očekuje 8. ili 9. novembra, kao i preporuku Komisije o otvaranju pristupnih pregovora. Komisija bi mogla doista dati takvu preporuku iako je teško poverovati da bi ona prošla u Veću EU. Ako bi kojim slučajem EU odlučila zaista i da otvori te pregovore, za što su šanse vrlo male jer će se s time čekati barem do izbora u Albaniji sledeće godine, toj će državi trebati velika pomoć jer su administrativni kapaciteti potrebni za pregovarački proces i provođenje reformi prilično slabi.
Zoran Milanović je i javno i privatno snažno podržavao napredak Albanije na putu prema EU. Nije oklevao da poruči kako nije normalno da EU status kandidata da Srbiji, a ne da Albaniji koja je i članica NATO-a. Takva Milanovićeva izjava nije išla protiv Srbije jer je Hrvatska podržavala i Srbiju, osim u vezi s Poglavljem 23, tj. Poglavljem o pravosuđu, zbog kojeg je i bila zapretila blokadom. S obzirom na to da dolaze iz iste političke porodice, Milanović je bio u dobrim odnosima i sa sadašnjim albanskim premijerom i predsednikom Socijalističke partije Edijem Ramom. Sve to ide u prilog mogućnosti da Milanović zaista postane konsultant odnosno savetnik u Albaniji.

Milanovićeve reference

Iz Ureda kosovskog predsednika Hašima Tačija potvrdili su za "Jutarnji" da se Tači pre nekoliko dana u Prištini sastao s bivšim predsednikom hrvatske Vlade Zoranom Milanovićem, ali nisu mogli da potvrde da je postignut bilo kakav sporazum o savetovanju. “Oni su se sreli, ali nisu razgovarali o tome da on bude savetnik”, rečeno je iz Ureda predsednika Kosova.
Milanović nesumnjivo dobro poznaje EU i ima veliko političko iskustvo, i to na najvišem političkom nivou, jer je sedeo na mnogim sastancima Veća Evrope. Milanović je prošao gotovo sve. To je svakako iskustvo kojim može pomoći državama na putu prema EU. Ali neki diplomati upozoravaju na Milanovićevo ponašanje prema institucijama EU u vreme dok je bio premijer i da nije baš najbolji primjer koji se može dati kandidatskim državama, od kojih se, povrh svega, očekuje velika poslušnost prema EU.

Hrvatski konsultanti

Ako bi se Milanović i uključio u konsultantske poslove u regiji, onda će se on pridružiti već velikom broju hrvatskih stručnjaka koji već godinama dobro zarađuju pružajući svoje usluge. Hrvatski stručnjaci najtraženija su roba za projekte raznih međunarodnih fondacija koje pomažu države uključene u proces proširenja. Milanović bi svakako bio do sada najviši političar po rangu koji bi se u to upustio jer su zasad u tim vodama uglavnom stručnjaci koji su učestvovali u pregovaračkom timu.
Kristijan Turkalj, koji je vodio radnu skupinu za Poglavlje o pravosuđu dok je Hrvatska pregovarala o članstvu, sada je nezavisni konsultant i jedan od najboljih stručnjaka za Poglavlje 23, koje u EU i u kandidatskim državama s pravom nazivaju “majkom svih poglavlja”.

Raspon plata

Tamara Obradović Mazal, koja je bila sekretarica pregovaračkog tima, sada ima svoju privatnu firmu koja angažuje hrvatske stručnjake za projekte na Kosovu i u drugim državama regije. I Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić su dosta tražene savetnice za proces proširenja. Na tom tržištu se stručnjaci plaćaju, zavisno o tome ko finansira projekat, iz kojeg područja dolaze i koliko imaju iskustva, od oko 300 do 900 evra po danu.
Politički stavovi iz prošlosti, čini se, nekima nisu bili prepreka za konsultantski angažman jer, ako zaista traže stručnjake koji im mogu pomoći, onda lični stavovi postaju manje važni.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u tom je smislu najdrastičniji primer: on je svojevremeno, kako su pisali mediji u Srbiji, bio urednik knjige Vojislava Šešelja s naslovom “Engleski pederski isprdak Tony Blair”, a kao premijer Srbije je upravo Blera angažovao kao jednog od savetnika. Bler je u isto vreme bio i savetnik albanskog premijera Edija Rame.
Ko zna, možda je on i uticao da se Rama i Vučić zbliže.
Rama je prvi premijer Albanije koji je nakon 70 godina posetio Beograd, a u samo godinu dana u Srbiju je došao tri puta.
Iskustvo korišćenja hrvatskih političara i stručnjaka kao konsultanata počelo je davno pre, što je i razumljivo s obzirom na to da je Hrvatska još početkom 2000. godine postala regionalni lider u procesu približavanja EU. Naime, još od tada hrvatski stručnjaci dobivaju ponude za angažman u regiji. Sadašnji hrvatski povjerenik u Evropskoj komisiji Neven Mimica, koji je vodio pregovore Hrvatske s EU za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, savetovao je kosovskog predsednika Vlade. Takav angažman imao je u isto vreme i Milorad Pupovac...
Izvor: Jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA