Najnovije

ŽESTOK PRITISAK BRISELA NA NAŠU DRŽAVU: „EU traži da Srbija odmah objavi rat Rusiji!“

Pregovori Srbije i Evropske unije o članstvu biće odblokirani tek kada se vlast u Beogradu pridruži sankcijama EU i SAD protiv Rusije. Ovo je glavni uslov koji je ove nedelje saopšten našim vlastima.

Parlament EU (Foto: Vikipedija)

Evropski čelnici su, tvrde upućeni, maksimalno pooštrili raniji ultimatum i sada traže da, umesto najkasnije do 31. decembra, sankcije Moskvi uvedemo odmah, kao i da momentalno potpuno prekinemo vojno-tehničku saradnju sa Rusijom.
– Sve dok se to ne desi, dijalog Beograda i EU ostaće blokiran! Sve te priče o Kosmetu i problemima sa Briselskim sporazumom su samo maska, dimna zavesa za javnost – rekao je za isti list jedan od ministara koji je insistirao na anonimnosti.
Prema rečima sagovornika lista, u Briselu je procenjeno da je „Srbija otišla predaleko u savezu sa Rusijom“ i da zato mora bez odlaganja potpuno da usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU.
Kap koja je prelila čašu, kako se tvrdi, bila je poseta sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa Beogradu i zvanična potvrda da će Srbiji biti isporučeno najmodernije rusko naoružanje.
– Ako ne uvede blokadu Srbiji, Srbija će ostati blokirana. Stavljeno nam je do znanja da u tom slučaju za nas najverovatnije neće biti novca iz pretpristupnih fondova. EU, ali pre svega SAD, na taj način hoće da nateraju Beograd da se odrekne Moskve, ali i da izazovu nestabilnost u zemlji. Zapadnjaci dobro znaju da je Srbija većinski ubedljivo rusofilska zemlja i da bi Srbi sigurno burno reagovali na zaoštravanje odnosa sa Rusijom… – prenosi sagovornik za isti.
Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da su sve ucene i pretnje Srbiji apsolutno neprihvatljive.
On naglašava da će Srbija imati obavezu da se pridržava zajedničke spoljne politike EU, ali tek kad postane punopravna članica, što se neće desiti pre 2020. godine.
Iako juče nije hteo direktno da nam potvrdi da EU traži sankcije Rusiji da bi odblokirala pregovore, Dačić ističe da Srbija to nikada i nipošto neće učiniti.
– Ne terajte nas da sami sebi zabijamo nož u srce. Borimo se svim silama da Kosovo ne bude član UN, a Srbija to ne može sama. Kosovo će biti u UN ako Rusija i Kina ne ulože veto. Pa zar je moguće da neko ozbiljan misli da treba da uvedemo sankcije onom ko će staviti veto na prijem Kosova u UN?! Taj onda misli ili da smo glupi ili da radimo protiv interesa Srbije – rekao je Dačić i pozvao zapadne sile da pokažu elementarno razumevanje za Srbe i Srbiju.
– Da vas pitam, da li će SAD, Francuska i Britanija uložiti veto na prijem Kosova u UN?! Neće! LJudi, uključite zdrav razum. Ako su nekima šefovi negde van Srbije, meni nisu, kao ni ovoj vladi. Mi radimo samo u interesu Srbije! – kategoričan je Dačić. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA