Najnovije

NOVI UDAR NA SRBE: Zapad zahteva od Vučića da 'zarati' sa Dodikom!?

Referendumski i izborni uspeh Milorada Dodika doveo ga je na mesto najomraženijeg Srbina u očima zapadnih sila.

Vučić i Dodik (Foto: Sinhua)

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pripremaju novi udar na Srbe i Srbiju. Razlog za najnoviju zapadnu antisrpsku ofanzivu jesu referendum u Republici Srpskoj i ubedljiva pobeda SNSD Milorada Dodika na nedeljnim lokalnim izborima u BiH. "Zapadni moćnici su više nego besni zbog čitavog niza strateški važnih događaja u poslednje vreme koji su završeni srpskim pobedama. Oni nipošto neće mirno posmatrati kako im slabi uticaj na Balkanu i kako Srbija postaje sve ozbiljnija i suverenija država", kaže jedan od izvora dnevnog lista Informer.
Prema njegovim rečima, EU i SAD spremaju sankcije i izolaciju Republike Srpske, Milorada Dodika i njenih drugih lidera. "Brisel i Vašington će zahtevati i od Beograda da 'zarati' sa Banjalukom i bukvalno se odrekne bliskih veza sa Srpskom. Održavanje referenduma uprkos zabrani ustavnog suda BiH, kao i pobeda srpskog kandidata na izborima u Srebrenici, u EU i SAD se tretiraju kao velika, drska i neoprostiva provokacija koja ne može ostati bez odgovora", tvrdi neimenovani izvor.
Prema njegovim rečima, može se očekivati i da u narednim nedeljama i mesecima krene i sve oštrija "kosovska retorika". "U cilju slabljenja Srbije, koja je postala glavni igrač u regionu, krenuće se i u konačne, žestoke pritiske na nas da priznamo Kosovo. Ulazimo u nekoliko izuzetno burnih meseci i biće potrebna velika trezvenost i mudrost da nađemo pravo rešenje i sačuvamo stabilnost", zaključuje.
I dok zvaničnici Srbije juče nisu želeli ništa da komentarišu, stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević kaže da je Srbija zaista trn u oku Zapadu, koji želi sukobe na Balkanu. "Svi smo ugroženi. Republika Srpska za Zapad nema toliki značaj kao Srbija, ali je svakako neodvojiva meta. Ako je, recimo, indeks političke moći Srbije tri, a RS jedan, oni zajedno ne daju indeks moći četiri, nego deset, i to je veliki problem Zapadu. Zato žele da uspostavimo što jaču granicu na Drini i prekinemo komunikaciju kako bi nas i u RS i u Srbiji oslabili", poručuje Galijašević. Bivšeg šefa diplomatije Živadina Jovanovića, međutim, iznenađuje što se javnost uopšte bavi time kako će sada Zapad reagovati. "Je l' to znači da ako se ovakav razvoj događaja ne sviđa Amerikancima, Britancima i drugima, mi treba da odustanemo?! Ne treba uopšte toliko da se plašimo. Rukovodstva u Banjaluci i Beogradu vode računa o svemu, ali se najviše i pre svega rukovode srpskim interesima, što je i jedino ispravno", naglašava Jovanović. Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenjuje da će izbori u BiH imati određene posledice, ali da još nije izvesno u kolikoj meri. "Teško je zaključiti kako će sve teći, ali je rizik u BiH sigurno dignut na viši nivo. Jednom kad održite referendum, isto je kao kada počnete da parate džemper i na kraju ne ostane ništa", zaključuje Popov. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA