Najnovije

Vašington i Moskva na ivici krvavog oružanog sukoba, Putin zapretio Amerima da ne ulaze u Siriju!

Režim ruskog predsednika Vladimira Putina upozorio je SAD da ne pokušavaju da okupiraju Siriju, jer bi to dovelo do velikog rata.

Putin (Foto: Tass)

Putinovi saradnici naglasili su da bi kopnena operacija protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada, o kojoj Vašington razmišlja, dovela do tektonskih poremećaja koji bi imali posledice i van Bliskog istoka.

Gore nego Irak

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u subotu je poslala poruku SAD da se ne igraju sa situacijom u Siriji.
- Ako Amerika pokrene vojnu kampanju da zbaci sirijsku vladu, to će imati dugoročne negativne posledice po ceo region, pa i ceo svet. Agresija protiv Damaska i sirijske vojske izazvaće strahovit tektonski poremećaj ne samo u Siriji, već na celom Bliskom istoku i šire - izjavila je Zaharova.
Ona je dodala da bi bez vlade u Damasku nastao vakuum koji bi popunili takozvani umereni pobunjenici, koji zapravo uopšte nisu umereni, već su teroristi.
- A, sa njima se ne može sarađivati. Oni bi ozbiljno pogoršali situaciju, pa bismo ubrzo imali ono što se dogodilo u Iraku. Znamo da je vojska Sadama Huseina postala osnova terorističke grupe Islamska država. Sve protiv čega se bore i američka koalicija i Rusija potiče odatle - navela je Zaharova.
NJene izjave usledile su nakon što je u javnost procurio audio-snimak na kojem se američki državni sekretar DŽon Keri požalio što tokom mandata, koji uskoro ističe, nije dobio podršku da s vojskom uđe u Siriju i direktno napadne Asada.
- Moje pozive na američke vojne akcije protiv predsednika Bašara el Asada niko ne čuje. Mislim da samo tri, četiri osobe u administraciji traže upotrebu sile, tako da sam u toj raspravi poražen - rekao je Keri na sastanku sa sirijskim civilima u septembru tokom zasedanja Generalne skupštine UN u NJujorku.
Međutim, njegova ideja o američkoj invaziji na Siriju sada je sve popularnija. Kako su izvori iz Bele kuće rekli za "Vašington post", administracija SAD razmišlja o direktnom napadu na Asada nakon što je krajem septembra propalo primirje.
- Vazdušni udari američkih snaga u Siriji dosad su bili usmereni isključivo na teroriste ISIS. Predsednik Barak Obama, kao i Kongres počinju polako da shvataju da to nije dovoljno da bi se prekinuo rat, već da je potrebna direktna akcija protiv Asada, kojeg štiti Rusija i Vladimir Putin - rekao je neimenovani američki zvaničnik.
Kako vojni stručnjaci objašnjavaju, SAD bi, pored vazdušnih udara, mogle da pokrenu i kopnenu ofanzivu na Siriju. Senatorka Dajana Fajnstajn, koja je viđena kao moguća ministarka odbrane ukoliko Hilari Klinton postane predsednica SAD, jedna je od najvećih zagovornika slanja američkih trupa u Siriju.
- Amerika može više da uradi u borbi protiv Asadovog diktatorskog režima. Takođe, pretnju ID ne treba zanemariti. NJihovih boraca ima između 10.000 i 30.000 i naša vojska bi ih brzo porazila - smatra Fajnstajnova.
Amerika, inače, zvanično u Siriji ima oko 300 vojnika, koji obučavaju pobunjeničke snage, međutim, spekuliše se da je tamo između 3.000 i 5.000 komandosa SAD.

Napad saveznika

S druge strane, pojedini vojni stručnjaci kažu da SAD ne bi morale da pošalju trupe u Siriju, već bi to mogli da urade američki saveznici na Bliskom istoku.
- Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Katar i Jordan već su deo koalicije koja izvodi vazdušne udare u Siriji. Međutim, te arapske zemlje, koje imaju interesa da svrgnu Asada, već imaju spremne vojnike za invaziju na Siriju. To su američki saveznici koji samo čekaju znak Vašingtona - objasnio je bezbednosni stručnjak Volter Volderson za američke medije.
On je podsetio da je ministar spoljnih poslova UAE Anvar Gargaš još početkom godine izjavio da su vojske njegove zemlje, Saudijske Arabije i Bahreina spremne da uđu u Siriju.
Inače, odnosi SAD i Rusije na najnižem su nivou od 22. septembra, kad je u Siriji propalo primirje o kojem su se te dve velike sile dogovorile. Tome je prethodio napad američke vojske na sirijske snage kod grada Deir ez Zora, u kojem je ubijeno više od 62 vojnika.
Takođe, pogođen je i humanitarni konvoj kod Alepa i ubijeno 20 ljudi, za šta su SAD optužile Rusiju, koja tvrdi da su napad izveli teroristi.
Nakon toga su ruske i sirijske snage pokrenule veliku ofanzivu za oslobađanje Alepa od terorista, a Amerika traži da Moskva prekine vojne operacije.

Lazanski: Direktan sukob SAD i Rusije

Srpski vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da bi slanje američkih trupa u Siriju značilo direktan sukob SAD s Rusijom. - To nikako nije dobro. Došlo bi do sukoba s ruskom avijacijom, bilo bi mnogo incidenata. To bi bilo veoma rizično po američku vojsku - naveo je Lazanski. On je dodao da bi to značilo i kršenje međunarodnog prava. - Amerika ne može da pošalje svoje snage u Siriju bez poziva vlade u Damsku ili odobrenja međunarodne zajednice - objašnjava Lazanski. Prema njegovim rečima, Amerika bi se sukobila s Rusijom i u slučaju da odluči da direktno napadne Asada i njegovu vojsku.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA