Najnovije

BRITANIJA U TOTALNOM HAOSU: Putin je potpuno “razbucao” Novi svetski poredak

Prema rečima novog britanskog ministra za međunarodni razvoj, Rorija Stjuarta, Vladimir Putin uništava Novi svetski poredak, i “šepuri se okolo“ dok to radi.

Putin (Foto: TASS)

U iskrenoj proceni rasula u kom se sada našao Novi svetski poredak, Strjuart je rekao: “U Iraku, u Siriji, gladate u pravi kolaps multilateralnog sistema u vreme kada SAD sve više sumnjaju u to šta se može uraditi da se to reši.“
Opisujući Putinovu Rusiju kako se “šepuri okolo,“ on je objasnio da je Rusija “bila u stanju da transformiše svoj globalni status u protekle tri godine u vreme kada biste mislili da će biti najslabija,“ zahtevajući kompletno preispitivanje toga kako UN rade, i hitno jačanje globalno orijentisanih institucija.
“Dešavaju se stvari koje bi bile nezamislive pre 15 godina,“ rekao je on. “Svet izmiče kontroli.“
Stjuart, bivši diplomata, je jedan od priznatih mislilaca spoljne politike britanske vladajuće stranke, a njegovo nedavno imenovanje za ministra države za međunarodni razvoj mu daje novu platformu.
Govoreći na sastanku koji je organizovao Radix na Konzervantivnoj konferenciji, on je takođe priznao, u navodima objavljenih u Guardian-u, da je sirijski predsedni, Bašar al-Asad, spašen ruskom vojnom intervencijom.
“Asad je bio u veoma ozbiljnim problemima pre dve godine. Verovatno je da bi izgubio Alepo, većinu juga i verovatno i Homs, da Rusija nije intervenisala. Rusija je bila presudna u toj intervenciji.“
Ministar za međunarodni razvoj je takođe priznao da je SAD ima naviku da finansira “radikalne opozicione grupe“ u stranim zemljama koje želi da destabilizuje.
“Model uspešnog preuzimanja centralne vlade podržane od strane Rusije, sa tačke gledišta jedne opozicije je izvedeno samo jednom od strane SAD i to je bilo u Avganistanu od 1987-1989. godine. Ali – tu je jedno veliko ali – zbog uspeha opozicije prema Rusiji, to je dovelo do katastrofe u Avganistanu od 1991-2000 godine, gde su se finansirale opozicione grupe koje su bile mnogo radikalnije nego što se želelo, i zapravno, kada se vlada urušava, to dovodi do građanskog rata i situacija na terenu se pogoršava.“
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA