Najnovije

EKSPERTI TVRDE: Napad na konvoj u Alepu je laž!

Napad na humanitarni konvoj Ujedinjenih nacija u Alepu, koji se dogodio 19. septembra, bio je veoma dobro pripremljena obmana.

Alep (Foto: Jutjub)

To je stav koji su izneli nezavisni vojni eksperti okupljeni u Međunarodnu grupu za podršku Siriji.
Konvoj arapskog Crvenog polumeseca je pogođen u okolini grada Alepa, 18 od 31 kamiona su uništeni, a 21 osoba je stradala.
Prema izveštaju, u koji je uvid imala agencija RIA Novosti, eksperti su, na osnovu snimka ruskih dronova koji su se nalazili u pratnji konvoja, došli do saznanja da je u neposrednoj blizini kolone kamiona postojalo vozilo sa prikolicom u kojoj se nalazio minobacač velikog kalibra. 
Takođe, naveli su i da su militanti paravojne formacije Al Nusra front bili aktivni u tom području u periodu kada je napadnut konvoj. 
Eksperti su analizirali fotografije i snimke napada koji su objavljivani u medijima i došli do zaključka da je napad na konvoj bio namešten. 
- Konkretno, kabina jednog kamiona je ostala netaktnuta, dok je tovar uništen. Rupe koje su nastale na karoseriji kamiona su imale garež na sebi, a put kojim se konvoj kretao nije bio oštećen. Situacija bi bila potpuno drugačija da se zaista dogodio napad iz vazduha. Zaključujemo da se ovde radi o veoma pripremljenom ili lažnom napadu - navodi se u izveštaju. 
Neimenovani diplomatski izvor je rekao da je izveštaj prosleđen američkim predstavnicima, koji su izrazili nesaglasje sa zaključcima. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA