Najnovije

"Treći svetski rat će biti brz i smrtonosan"

Treći svetski rat će biti brz i smrtonosan. To je zastrašujuća vizija rata i ne nalikuje ni na šta što je bilo ko ikada zamišljao, naveli su američki vojni zvaničnici na panelu o budućnosti vojske u Vašingtonu.

"Treći svetski rat će biti brz i smrtonosan" (Foto: vladnews.ru)

Vojni zvaničnici SAD su otkrili svoja predviđanja za slučaj velikog konflikta i tvrde da je rat između država u nekom trenutku u budućnosti gotovo zagarantovan, prenosi Dejli mejl.
Veštačka inteligencija i pametno oružje će biti u prvom planu a neprijatelji će biti savremene države koje se ponašaju agresivno. - Konvencionalni sukobi u bližoj budućnosti će biti ekstremno smrtonosni i brzi - rekao je general Vilijam Hiks na godišnjem panelu o budućnosti vojske u Vašingtonu. - Brzina događaja će nadmašiti naše ljudske sposobnosti. Brzina pri kojoj mašine donose odluke u budućnosti će zahtevati novi odnos između čovela i mašina - dodao je. I Kina i Rusija prikupljaju glomazne vojske koje se sve više baziraju na tehnologiji i tako primoravaju Pentagon da razmišlja i sprema se za “nasilje kakvo vojska SAD nije videla još od Koreje, tvrdi Hiks. General DŽozef Anderson navodi da se SAD suočavaju s pretnjom savremenih nacionalnih država. - Na koga vas to podseća? Na Rusiju? - upitao je. - Rat između država je u jednom trenutku u budućnosti gotovo zagarantovan - kazao je Mark Majli. Budući protivnici bi mogli okončati dominaciju SAD u vazduhu koja je obezbeđena još u vreme korejskih ratova, dodao je majli, a nova oružja bi mogla sprečiti mornaricu da se uključi u borbu, upozorio je.
Dakle, kopnene snage će morati da omoguće pristup pomorskim jedinicama, a vojska će definitivno morati da dominira i u vazduhu iznad bojnog polja, kazao je.
Majli je istakao da bi vojska trebalo da bude spremna da se angažuje i u sajber ratovanju, i da deluje bez komunikacija koje idu preko svemirskih stanica i precizne navigacije koju sada prihvataju zdravo za gotovo i da se bori u složenom urbanom okruženju.
Majli je naveo dug spisak fundamentalnih promena s kojim se suočavaju država i vojska uključujući i obnovljene pretnje Rusije, narastajuću ekonomsku i vojnu moć Kine, sve veći broj nestabilnih država i klimatske promene koje bi mogle dovesti do dodatnih nestabilnosti.
- Ako je cilj da se spreči rat, naša vojska i narod moraju biti spremni - naveo je. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA