Najnovije

LOVAC NA BROZA: Kako smo pokušali da smaknemo maršala!

Nesuđeni sveštenik Radoš Stevlić je umesto krsta i molitvenika u ruke uzeo oružje i pre pola veka krenuo u borbu protiv Josipa Broza Tita i komunizma.

Josip Broz Tito (Foto: Jutjub)

Kako je rekao, još kada je bio dete, smatrao je da je oličenje zla bio Tito.
- Tito je bio neka vrsta Zevsa, vrhunski bog koji je bio nedodirljiv. Mislim da je komunizam bio najgori sistem vladavine od Adama i Eve - rekao je Stevlić.
On navodi da se 1944. godine dogodilo nešto što je promenio tok njegovog razmišljanja, a to je i optužba da je četnik, te pretnja komunista da će ga ubiti. 
Tri decenije kasnije, student Teološkog fakulteta postao je deo grupe koja se spremala da likvidira jugoslovenskog maršala. 
- U Nujorku su bili glavni organizatori, u Torontu braća Stanojević, Đorđe Grahović u Ohaju, Nikola Živović i ja smo bili u Čikagu, Nikola Kavaja nas je povezivao. Nismo koristili telefone, prisluškivanja je bilo svuda - dodao je Stevlić. Svoj prvi bombaški napad na Titovu Jugoslaviju simbolično su izveli na Svetog Savu 70-ih godina.  - Prva akcija bila je takozvana "Šest svetosavskih bombi". Šest bombi eksplodiralo je u isto vreme u svim konzulatima i ambasadama Jugoslavije, u NJujorku, Torontu, Čikagu, Los Anđelesu, San Franscisku i Klivlendu - dodao je on.  Međutim, ono o čemu su brujali američki mediji bio je pokušaj ubistva jugoslovenskog maršala.  - Mi smo smatrali da je neophodno da se Josip Broz Tito ukloni. Najbliži tome bili smo kada je dolazio drugi put u Ameriku u Filadelfiji, onda smo imali snajperiste koji su čekali da ga skinu za vreme hoda od aviona do terminala - dodao je Stevlić.  Grupa nije imala uspeha ni tada, ni kada je Tito došao u posetu Beloj kući jer je prilaz Titovom automobilu bio nemoguć.  Usledila su hapšenja, suđenja i dugogodišnja robija zbog terorizma. Radoš Stevlić odslužio je kaznu od deset godina, iako i sam kaže da je postojala mogućnost da dobije maksimalnih 65 godina zatvora.  Kako kaže, nikada se ne bi vratio istim putem.  - Svi smo mi udarili glavom u zid, zid je ostao čitav, a glave su popucale - zaključio je Stevlić. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA