Najnovije

SAD spremaju „avganistanski scenario“ i u Siriji?

Vašington je odlučio da se povuče iz pregovora sa Rusijom o rešavanju sirijske krize i sada će nastaviti sa svojim ključnim ciljem — promenom režima u toj arapskoj zemlji, napisao je penzionisani pukovnik Mihail Hodarenok za „Gazetu“.

Vašington (Foto: pixabay.com)

Iako su američki zvaničnici ublažili svoju retoriku protiv Damaska u poslednjih nekoliko meseci, SAD, prema tom analitičaru, nikada nisu napustile svoje prvobitne planove za zbacivanje sirijskog predsednika Bašara el Asada, uprkos tome što im Rusija stoji na putu.
„Rukovodstvo SAD nikada nije otvoreno pomenulo vojni poraz Rusije u Siriji kao jedan od svojih ciljeva, ali ga posmatraju kao implicitni uslov za rušenje Asadovog režima i formiranje nove vlade u Damasku, koja bi bila pod potpunom kontrolom Vašingtona“, rekao je on.
To ne znači da su Rusija i SAD u sukobu. Prema analitičaru, šanse za direktnu konfrontaciju dveju vodećih svetskih nuklearnih sila su minimalne. To je razlog zašto će se Vašington odlučiti za višedecenijsku taktiku koju je koristio i tokom Hladnog rata. „Kada je reč o vojnim aktivnostima, SAD će, kao i tokom Hladnog rata, snažno delovati preko drugih zemalja i posrednika. Američko vojno osoblje i obaveštajci su ti koji ’poliraju‘ taktiku i pružaju podršku islamistima, slično kao tokom Sovjetsko-avganistanskog rata“, zaključio je. Hodarenok je uveren da će oružane sirijske pobunjeničke grupe koje se protive Asadu dobiti „veliku finansijsku, vojnu i tehničku pomoć“ iz SAD preko trećih zemalja. Ne može se isključiti da će pobunjenici moderne sisteme protivvazdušne odbrane malog i srednjeg dometa dobiti preko posrednika, uključujući i FIM-92 „Stinger“. Taj sistem je razvijen u SAD, ali se proizvodi i u Nemačkoj i u Turskoj. Analitičar takođe smatra da bi sirijski pobunjenici mogli da budu opremljeni i američkim raketama „zemlja-vazduh“ srednjeg dometa MIM-23 „havk“, kao i francusko-nemačkim sistemom kratkog dometa „Roland“. „Zajedno sa elektronskim sistemima, to oružje će u velikoj meri otežati operacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Vojnog vazduhoplovstva Sirije“, istakao je on. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA