Najnovije

SLOVACI TRAŽE OD BRISELA: Odustanite od kvota za migrante!

Slovačka želi da Evropska unija odustane od predloga o raspodeli tražilaca azila i počne da radi na alternativnom planu, izjavio je danas slovački premijer Robert Fico, čija zemlja predsedava Unijom i ponovio stav da je sistem trajnih kvota "politički mrtav".

Robert Fico (Foto: JuTjub)

Razgovori sa liderima EU potvrdili su da obavezujuće kvote postaju "političko mrtvo pitanje", rekao je Fico novinarima nakon sastanka u Bratislavi sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom, takođe oštrim kritičarem kvota.
- Želimo da zakonodavni predlozi Evropske komisije odraze stavove premijera i predsednika koji su jasno potvrdili dobrovoljnost kao osnovni princip u pitanjima migracije - istakao je Fico, čija zemlja predsedava Unijom do kraja godine i odgovorna je za koordinisanje agende ministarskih sastanaka.
On je dodao da želi da ministri unutrašnjih poslova počnu da rade na alternativi za predlog Komisije na sastanku 13. oktobra. Evropska komisija je u maju predložila reformu takozvanog Dablinskog sistema azilskih propisa EU koji je zasnovan na "pravednom mehanizmu" u skladu sa kojim bi svakoj državi članici bila odredjena procentualna kvota u odnosu na sve tražioce azila u bloku, s ciljem da se olakša teret državama kao što su Grčka i Italija, podseća britanska agencija. Bivše komunističke istočnoevropske zemlje su se snažno usprotivile tom predlogu i založile se za alternativna rešenja na sastanku šefova država u Bratislavi prošlog meseca. Na tom sastanku je nemačka kancelarka Angela Merkel priznala poraz u jednogodišnjim naporima da se partneri Nemačke u EU ubede da prihvate migrantske kvote i složila se da se istočnoevropskim zemljama dozvoli da pokazuju "fleksibilnu solidarnost" u obliku slanja trupa ili novca na evropske granice umesto da prime migrante na svoje teritorije. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA