Najnovije

SMRTONOSNI METJU: Broj žrtava uragana na Haitiju blizu 500!

Broj poginulih na Haitiju u udaru uragana Metju danas je porastao na najmanje 478, nakon što su pristigli podaci o žrtvama sa udaljenih područja Haitija koja su ranije bila odsečena od prestonice Port-O-Prens, saopštile su lokalne vlasti.

Uragan Metju (Foto: Jutjub)

Broj žrtava se svakodnevno povećava, a još veći broj ljudi je povređen, dok se još oko 61.500 nalazi u skloništima, saopštila je centralna Agencija za civilnu zaštitu Haitija, a preneo Rojters.
Uragan Metju je na Haitiju iza sebe ostavio haos, pa su osim poginulih i povređenih mnogi građani ostali bez kuća, a potpuno su odsečeni putevi ka nekoliko okruga.
Haiti je često na udaru prirodnih katastrofa, budući da se nalazi na putanji uragana, a u januaru 2010. ga je pogodio razoran zemljotres koji je uništio veći deo prestonice i iza sebe ostavio više od 250.000 mrtvih.

Sudar uragana „Metju” i „Nikol” izazvao bi katastrofu

Obalu američke države Florida mogla bi da udare dva uragana - „Metju” koji je opustošio Haiti i „Nikol”, tropska oluja prerasla u uragan prve kategorije, navode danas američki mediji.
Prognoze su da će ''Metju'' nakratko udariti u Floridu, ali to nije najgore što može da se dogodi, navode mediji.
Posle formiranja uragana „Nikol” na Atlantskom okeanu, postoji mogućnost približavanja dve vazdušne mase i takozvanog Fudživarinog efekta.
Prema prvim prognozama, ''Metju'' je trebalo da se, po udaru u Floridu, okrene prema Atlantiku, ali ukoliko dođe do kontakta dva uragana situacija će biti drugačija.
Fudživarin efekat znači da dva centra uragana kruže jedan oko drugog i smanjuju udaljenost između područja niskog vazdušnog pristiska, prenosi Index.hr
Ako se to dogodi u ovom slučaju, to bi značilo da će se ''Metju'' okrenuti nazad prema Floridi i ponovo udariti u obalu.
Uragan ''Metju'' do sada je odneo živote 339 ljudi, a američki predsednik Barak Obama je proglasio vanredno stanje u tri američke države, pored Floride uzbuna je proglašena u DŽordžiji i Južnoj Karolini. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA