Najnovije

Reuters iz Vašingtona: Rusija na svom zapadu raspoređuje raketne sisteme „Iskander-M“!

Britanska novinska agencija Reuters - pozvavši se na svoje izvore u američkih obaveštajnim službama - objavila je da SAD smatraju da Rusija raspoređuje po svojoj Kalinjingradskoj oblasti raketne sisteme „Iskander-M“.

„Iskander-M“ (Foto: RIA Novosti)

Isti „izvori“ su naglasili da razlozi zbog kojih Rusija to čini „ne moraju predstavljati opasnost“. Agencija prenosi i ovu procenu iz američkog obaveštajnog vrha: „Rusi su u kalinjingradsku oblast i 2014-te prebacili takav raketni sistem. Ovo što sada čine može biti politički gest - demonstracija sile kojom se izražava nezadovoljstvo dejstvima NATO“.
Prethodno je na isto ukazala Estonija, naglasivši da strahuje od „novih krstarećih raketa“ kojima mogu gađati „Iskanderi“ iz Kalinjingradske oblasti. Estonci su istovremeno procenili da je malo verovatno da bi Rusija mogla primeniti taktičko atomsko oružje protiv infrastrukture ili vojnika NATO koji se nalaze na njenoj teritoriji.
Govoreći u junu o mogućnosti razmeštanja „Iskandera-M“ u Kalinjingradskoj oblasti, stalni predstavnik Rusije pri NATO - Aleksandar Gruško - naglasio je da vojni vrh njegove zemlje ništa ne ograničava da to učini, ali da će se pri donošenju odluke uzimati u obzir razvoj vojne situacije. Načelnik raketnih jedinica i artiljerije Kopnenih snaga RF - general Mihail Matvejevski - saopštio je da će raketna brigada u Kalinjingradskoj oblasti - kao i sve ostale ruske takve brigade - do 2018-te u svom naoružanju imati „Iskandere-M“. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA