Najnovije

RUSIJA: Keri, a ko će odgovarati za stotine hiljada pobijenih civila u Jugoslaviji, Iraku, Avganistanu?

Stejt departman je počeo da donekle i taktički „hladi“ optužbu svog šefa DŽona Kerija da je Rusija – zajedno sa sirijskom armijom, počinila ratne zločine koji se moraju istražiti.

DŽon Keri (Foto: Sinhua)

Portparol američke diplomatije, DŽon Kirbi, izjavio je da njegov šef nije optužio Rusiju za ratne zločine u Siriji, već je samo tražio da povede istraga povodom „udara po civilima“: „Keri je izneo vlastito mišljenje o kršenju međunarodnih normi i ukazao da je potrebno obaviti istragu da bi se ustanovilo da li su ti udari ratni zločini. Ti incidenti, po proceni Stejt departmana, zaslužuju istragu kao potencijalni ratni zločini“. Kirbi nije bio u stanju da precizira o kakvom udaru je Keri govorio, dovodeći ga u vezu sa sirijskom armijom i Rusijom i tvrdeći da je pritom bilo 20 ubijenih i 100 ranjenih. Rekao je samo ovo: „Mogu samo da pretpostavim da je govorio o udaru koji je izveden juče na poljsku bolnicu“. Pre Kerija je šef francuske diplomatije Žan-Mark Aro izjavio da o dejstvima Rusije i sirijske armije treba povesti istragu kao o „ratnim zločinima“.
Povodom Kerijeve optužbe oglasio se noćas opunomoćenik Ministarstva inostranih poslova RF za ljudska prava, demokratiju i vladavinu zakona – Konstantin Dolgov – pozvavši državnog sekretara SAD da se priseti stotina hiljada koje je njegova zemlja pobila u Jugoslaviji, Iraku i Avganistanu. Pritom je naglasio: „Keri licemerno optužuje Rusiju za ratne zločine u Siriji. A ko će odgovarati za stotine hiljada pobijenih civila u Jugoslaviji, Avganistanu, Iraku, Libiji i u samoj Siriji?!“ Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA