Najnovije

PATRUŠEV: Mi smo spremni na saradnju sa Amerikom, ali ona nas smatra pretnjom

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev izjavio je da je Rusija spremna na saradnju sa SAD, ali i ukazao da je Vašington Moskvu uvrstio na istu listu pretnji kao terorističku organizaciju "Islamska država".

Patrušev (Foto: TASS)

"Spremni smo na saradnju sa našim američkim kolegama ukoliko je zasnovana na jednakosti i obostranom poštovanju naših interesa. Međutim, Rusija je na listi uz druge pretnje po američku nacionalnu bezbednost. Ne možemo da se ne zapitamo - šta je to navelo Vašington da na istu listu stavi Rusiju, uz virus ebole i `Islamsku državu?", zapitao se Patrušev.
Petrušev je naglasio da su, takođe, sporni i načini na koje Amerika planira da odgovori na takozvane ruske pretnje, prenosi TASS.
"Na primer, oni raspoređuju svoje protivraketne sisteme blizu naših granica. Ti sistemi mogu biti upotrebljeni za lansiranje krstarećih raketa koje mogu da pokriju mnoga ruska postrojenja od strateškog značaja. Naravno, Amerikanci negiraju sličnu mogućnost, ali ne mogu da daju čvrste argumente za to", kaže Patrušev.
On je, takođe, podsetio na saopštenja Vašingtona da su protivraketni sistemi u Evropi usmereni samo protiv Irana.
"Tu se postavlja i legitimno pitanje - zašto je vojna baza Deveselu u Rumuniji aktivirana nakon postizanja nuklearnog sporazuma sa Iranom?" upitao je Patrušev.
On je napomenuo da Rusija veruje da su samonametnuta izolacija i pokušaji izolacije drugih zemalja kontraproduktivni.
"Rusija smatra da su u modernom međunarodnom okruženju opcije izolacije ili pokušaji izolacije drugih država kontraproduktivni. Iskustva iz moderne istorije pokazala su da će se odnosi između Rusije i SAD, pre ili kasnije, normalizovati. Dalje pogoršanje odnosa nije u interesu Moskve ni Vašingtona", dodao je Patrušev.
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA