Najnovije

VUČIĆ TVRDI: Da sam Nemac, došao bih da investiram u Srbiju!

Predsednik vlade Srbije završava jednodnevnu posetu Hamburgu izlaganjem u Uberze klubu, jednom od najprestižnijih poslovnih klubova u Evropi, na temu "Stabilnost u teškim vremenima".

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Predsednik Vlade govorio je o ekonomskim reformama koje srpska vlada sprovodi u poslednje dve godine, aranžmanu sa MMF-om, odnosima u regionu i evropskom putu Srbije.
- Ponosni smo na rezultate postignute tokom poslednje dve godine, ali smo veoma pažljivi i moramo da vodimo računa o našim javnim finansijama još godinu -dve. Ovo je posle 17 godina prva godina da imamo suficit u budžetu - naglasio je Vučić.
- Vi ste najpopularniji političar u Srbiji i dalje, i posle fiskalne konsolidacije. Imate li neki recept koji bi ste podelili sa evropskim političarima - pitao je Mihael Martens, novinar nemačkog "Frankfurter algemajne cajtunga" koji je moderirao premijerovo obraćanje.
Vučić je rekao da je narod u Srbiji prepoznao ozbiljnost njegovog rada i činjenicu da ih nije lagao i davao lažna obećanja.
- Imaćemo veće penzije kad ih zaradimo - istakao je Vučić.
Tema razgovora bila je i, kako je Martens naglasio, "jedan od najvećih evropskih investicionih projekata" Beograd na vodi, koji se može porediti sa hamburskim "Hafen sitijem".
- To je najveći investicioni projekat koji smo ikada imali. 70 godina se u Beogradu pričalo o projektu grada na vodi, ali niko nije nista do sada uradio - istakao je Vučić. On je naglasio da je ova vlada uradila dosta i na izgradnji auto puteva i drugih infrastrukturnih projekata.
Tema koja je takođe interesovala prisutne bila je i uloga Rusije u Srbiji.
- Naš stav je jasan. Strateški cilj nam je EU i to sam ponovio javno više puta - istakao je premijer Vučić.
Govoreći o Angeli Merkel, premijer je naveo da "nas je spasila više puta i da to Srbi neće zabraviti".
- Lojalni smo partneri i na evropskom putu smo zato što mislimo da je to tip društva kojem želimo da pripadamo - istakao je Vučić i zaključio: "Da sam ja Nemac, ja bih došao da investiram u Srbiju", što je izazvalo aplauz prisutnih.
Skupu je prisustvovao i Dejvid Mekalister, koji je pitao premijera Vučića kako vidi budućnost odnosa sa Hrvatskom, nakon formiranja vlade na čelu sa Andrejem Plenkovićem.
- Nada se da će biti bolji, i mislim da se Plenković nada istom. Mogu da obećam da ćemo učiniti sve da unapredimo te odnose, mada atmosfera nije jednostavna - istakao je Vučić.
Inače, Uberze klub važi za najuticajniji klub privredne elite u Nemačkoj i često ga nazivaju "Najzatvoreniji klub milijardera" u Nemačkoj. Osnovan je 1922. godine kao udruženje za razmenu privrede i nauke na inicijativu bankara Maksa Varburga. Od samog osnivanja, iako po ugledu na engleske elitističke klubove, Klub stavlja do znanja da je pre svega mesto susreta privrede, politike i nauke sa ciljem internacionalnog povezivanja i u godinama osnivanja i danas promoviše svoju maksimu "Nobis bene, nemini male!" (Nama dobro, nikome loše).
Članovi Uberze kluba pripadaju najviše višegeneracijskoj bankarskoj, trgovačko-industrijskoj eliti severne Nemačke. Pred članovima kluba govorili su gotovo svi najznačajniji donosioci poltičkih i privrednih odluka u svetu. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA