Najnovije

ZAPEČAĆENA SUDBINA ALEPA: Evo šta je SAA oslobodila od početka džihadističkih ofanziva! (MAPE)

Sirijska arapska armija zabeležila je veliki uspeh u Alepu, nakon što su džihadisti posle dve masovne ofanzive, u avgusti i oktobru, uspeli da zaposednu određene teritorije na zapadu i jugozapadu grada.

Alepo 12.11.2016. (Foto: Tviter/PetoLucem)

Predvođeni jedinicom za specijalne operacije Tigrove snage, borci SAA i njihovih saveznika uspeli su da u potpunosti zaustave ofanzive džihadističke koalicije DŽejš al Fatah i povrate skoro svaki pedalj teritorije izgubljene tokom ovih napada. Na pojedinim delovima fronta, teritorija pod kontrolom SAA je čak i proširena u odnosu na avgust. Pogledajte (plavom bojom) teritoriju koju su sirijske snage oslobodile od početka džihadističkih ofanziva:

I pored ogromnih gubitaka koji se mere desetinama hiljada boraca tokom neuspelih pokušaja da se probije blokada istočnog Alepa, na zapadnim teritorijama provincije Alepo i dalje se nalazi veliki broj džihadista. Ovako izgleda trenutna mapa kontrole u Alepu:

Kako bi sprečili ozbiljnije pregrupisavanje ovih snaga i uklonili mogućnost novih napada na grad, iz operativne komande sirijske vojske odlučili su da se protivnapad ne zaustavi, već da se krene u dalje napade na položaje DŽejš al Fataha, a prvi prioritet je obezbeđivanje puta za snabdevanje sirijskih snaga s juga Alepa.  Širenje fronta prema Rašidinu 4:
Click to see the full-size map

U tom cilju, već tokom večeri ili rano izjutra, nakon što je ta oblast juče i danas zasuta žestokim udarima ruske i sirijske avijacije, očekuje se da će jedinice SAA napasti prigradska naselja Akrab, Rašidin 4 i Rašidin 5. Od uspeha u ovim operacijama direktno zavisi i uspeh narednog koraka - napada na Kan Tuman, strateški važan grad za kontrolu velikog područja provincije Alepo prema Idlibu. Prema nezvaničnim informacijama, pro-iranske snage na terenu (Hezbolah, Liva al Kuds i drugi) već duže vreme se spremaju za operacije prema Kan Tumanu. SAA je već nekoliko puta pokretala operacije prema ovom gradu, ali su one obustavljane zbog potrebre da se snage rasporede na druim žarištima. Kretanje sirijskih trupa u oslobađanju Al Asada i lokacija Kan Tumana:

Takođe, očekuje se da će veći broj boraca ponovo biti raspoređen i na istok grada, gde će nastaviti tešku urbanu borbu za svaki pedalj gusto naseljenih delova Alepa. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA