Najnovije

STRAH HARA EVROPOM: "Rusi će nas destabilizovati, a haos će početina Balkanu"

Predsednik Bugarske Rosen Plevneliev šokiran je pobedom Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i uveren je da ruski predsednik Vladimir Putin namerava da destabilizuje Evropu, pri čemu je, kako kaže, Balkan veoma važan za Rusiju.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

''Balkan je važan deo ruskih intersa. Bugarska je važna za Evropu jer je nezaobilazni faktor u regionu. Ko želi Evropu da destabilizuje pokušava to preko Balkana. To je bilo uvek tako - Prvi svetski rat je u tom regionu zapaljen'', rekao je Plevneliev u intervjuu bečkom dnevniku.
Na pitanje da li predstoji novi Hladni rat, Plevneliev je kazao da se radi o novoj fazi Hladnog rata.

''Plivamo u neizvesnim vodama. Tada je Sovjetski savez gradio na osnovom poverenju sa zapadom, i znali smo da ruski generali neće aktivirati crveno dugme za nuklearno oružje'', dodao je Plevneliev.
Prema njegovim rečima ova nova faza je opasnija od Hladnog rata i izražava uverenje da Putin EU vidi kao protivnika kojeg želi da oslabi. On je naglasio da je protiv labavljenja sankcija EU prema Rusiji, dodajući da Ukrajinska kriza nije rešena. Kada je reč o novom predsedniku SAD, on je kazao da je neprijatno iznenađen, kao nakon Bregzita. ''Tramp je najavio ne samo podizanje zida prema Meksiku, već i doveo u pitanje NATO. Bio je to najpogrešniji signal koji jedan američki predsednik mogao da uputi'', uveren je Plevneliev, izrazivši nadu da će Tramp razmisliti o pojedinim predizbornim obećanjima. Isto se Turske i EU tiče, bugarski predsednik je kazao da ne bi bilo u interesu ni Evrope, a ni Ankare da se poništi sporazum o izbeglicama, te odbija prekid pristupnih pregovore. ''Moramo gledati na Tursku kao partnera u migrantskoj krizi. Nije rešenje Evropu zatvoriti kao srednjevekovni dvorac. Moramo sarađivati sa čuvarima naših kapija kao što su Turska, Egipat, Libija. Turska je regionalna sila, čiji razvoj treba sagledati dugoročno. Moramo jasno govoriti o kršenju ljudskih prava, ali sa zaustavljanjem pristupnih pregovora ne bi trebalo da prenaglimo'', zaključio je Plevneliev.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA