Najnovije

Hersonska oblast je novo žarište u Ukrajini

Region Herson je trenutno najproblematičniji region u Ukrajini, sa realnim šansama da se pretvori u još jedno žarište na teritoriji te države, navodi analitički sajt Southfront.org.

Ukrajinski nacionalisti u Hersonu (Foto: Jutjub)

Hersonski region koji se nalazi na teritoriji pod kontrolom Kijeva ima velike šanse da postane nova kritična tačka na mapi Ukrajine. On ima zabrinjavajuće parametre koji sežu još od pre političke krize nastale 2013. i 2014. godine. Od vremena puča, ekonomija i infrastruktura su počele da se dezintegrišu, a prihodi su se usled razarajuće inflacije smanjili za trećinu. Ovaj nekada snažni poljoprivredni region našao se na udaru "reformi" ukrajinske vlade, dok je blokada Krima dotukla i ono malo lokalnih razvojnih faktora. Kao rezultat, kriminal je u dramatičnom porastu. Događanja u ekonomiji prate i nasilni politički događaji. U septembru se dogodio puč u lokalnoj vlasti, a zatim je podmetnut požar u kući gradonačelnika i napadnut član regionalnog veća.

Takođe, konflikti između lokalnih Ukrajinaca i radikalnog dela krimskih Tatara su eskalirali do te mere da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko ponovo morao da nudi Tatarima autonomiju u okviru Ukrajine. Imajući sve pomenute faktore u vidu, čini se da će Hersonski region biti novo žarište u raspadajućoj Ukrajini. Vlasti ne čine ništa da obezbede makar osnovne potrebe stanovništva, već samo izvode različite performanse za javnost na granici sa Krimom. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA