Najnovije

PUTIN I TRAMP ZAJEDNO PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE: Ruski lider i predsednik SAD kreću u konačni obračun sa džihadom

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp i ruski lider Vladimir Putin zajedno će uništiti Islamsku državu

Tramp i Putin (Foto: Sinhua/Pravda)

Šefovi dve najjače sile u ponedeljak uveče su prvi put razgovarali telefonom i dogovorili se da zajednički krenu u borbu protiv terorizma, na prvom mestu u Siriji.

Sve počinje u Siriji

Manje od nedelju dana nakon predsedničkih izbora u SAD, Putin je pozvao Trampa da mu lično čestita pobedu i da razgovara s njim o obnavljanju odnosa između dve zemlje. NJih dvojica su, prema saopštenju Kremlja, zaključila da Rusija ne predstavlja pretnju Americi, već da Moskva i Vašington imaju zajedničkog neprijatelja - međunarodni terorizam i ekstremizam.
- Putin i Tramp su se saglasili da je ID neprijatelj broj jedan za obe države. Dvojica lidera razgovarala su i o tome kako da reše krizu u Siriji - navedeno je na sajtu Kremlja.
U saopštenju se dodaje da su i Putin i Tramp spremni da rade na uspostavljanju stabilnih osnova za saradnju Rusije i SAD, i to unapređenjem trgovine i ekonomskih veza. Takođe, dogovorili su se da, čim Tramp uđe u Belu kuću 20. januara, započnu konstruktivnu saradnju i sve razmirice ostave iza sebe.
S druge strane, Trampov tim je objavio slično saopštenje, u kom se navodi da je Putin u telefonskom razgovoru lično čestitao novoizabranom američkom predsedniku na istorijskoj pobedi na izborima.
- Tramp se raduje jakoj i iskrenoj saradnji sa Rusijom i njenim narodom - naveo je Trampov tim, ne iznoseći mnogo detalja o razgovoru između dvojice lidera.
Međutim, izvori bliski novoizabranom predsedniku SAD za američke medije su otkrili da je, pored ekonomske saradnje, glavna tema razgovora bilo uništenje ID.
- Putin i Tramp smatraju da je terorizam najveća pretnja miru i stabilnosti u celom svetu. Tramp je o tome pričao i tokom kampanje. Kritikovao je predsednika Baraka Obamu zato što ne sarađuje sa Putinom u Siriji, a svoju rivalku Hilari Klinton optužio je da je odgovorna za nastanak ID. Takođe, novoizabrani predsednik SAD u više navrata je ponovio da je bolje da na vlasti u Siriji ostane Bašar el Asad nego da kontrolu u zemlji preuzme takozvana umerena opozicija, u čijim redovima su mahom teroristi - podsetio je izvor blizak Trampu.
On je naglasio da u pogledu Sirije Tramp ima isto mišljenje kao i Putin.
- Verujem da će njihova saradnja u borbi protiv terorizma početi upravo u Siriji. Nadam se da će Rusija i SAD naredne godine zajedno poraziti ISIS. Tramp će sigurno ukinuti pomoć sirijskim pobunjenicima, tako da nije isključeno da će podržati Asada - objašnjava neimenovani Trampov saradnik.

Slično razmišljaju

Slično misli i predsedavajući ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin, koji je rekao da Tramp i Putin dele mišljenje o velikom broju tema, naročito o borbi protiv terorizma, što bi radikalno moglo da izmeni situaciju u celom svetu.
- Odlazeći predsednik SAD Barak Obama ignorisao je ruske inicijative o saradnji na svim poljima, pa i o borbi protiv ID, i namerno podsticao tenzije. Međutim, čini se da Tramp ima potpuno drugačiji stav prema Moskvi. Ako ispuni svoja obećanja data tokom kampanje, odnos između SAD i Rusije će se iz korena promeniti, kao i sutuacija u celom svetu - naveo je Volodin.
On, međutim, dodaje da ne treba žuriti sa zaključcima.
- Trampa smo videli samo kao predsedničkog kandidata. Ostaje da vidimo kakav će predsednik postati - zaključio je Volodin.

Susret pre 20. januara?

Pres-služba Kremlja saopštila je da su se Putin i Tramp dogovorili da budu u stalnom telefonskom kontaktu, a trebalo bi uskoro da se sretnu i lično, možda i pre inauguracije predsednika SAD 20. januara.
- Sledeće godine Rusija i SAD slave 210 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što će im biti dodatna motivacija da ponovo uspostave jake veze između Moskve i Vašingtona. One bi trebalo da budu bazirane na zajedničkim interesima i saradnji od koje će obe države imati koristi. Na taj način će Rusija i SAD promovisati stabilnost i bezbednost u svetu - objavio je Kremlj.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA