Najnovije

OBAMA U BERLINU: Rusija je supersila sa uticajem u celom svetu!

Barak Obama je, izašavši pred novinare u Berlinu, nakon razgovora sa kancelarkom Angelom Merkel, ocenio da je Rusija supersila sa uticajem u celom svetu.

Barak Obama (Foto: Sinhua)

Odlazeći američki lider istovremeno je rekao da je Moskva „važan partner Sjedinjenih Država“. U nastavku je dodao:
„Moj pristup Rusiji nije se menjao od prvog dana mog prvog predsedničkog mandata. Rusija je važna zemlja. To je vojna supersila, sa uticajem i u regionu i u svetu“.
Obama je naglasio da je Vašington zainteresovan za „konstruktivnu saradnju sa Rusijom“, ali i da ima „objektivna raznoglasja sa Moskvom“.
Dodao je da smatra malo verovatnom promenu ruske politike prema Siriji i u Siriji.
Predsednik SAD  je potvrdio da je sa Merkelovom razgovarao o „ukrajinskoj krizi“ i „važnost držanja na snazi antiruskih sankcija“. Sve dok – kako je rekao – „Rusija ne ispoštuje sve svoje obaveze u vezi sa minskim sporazumima“.
Podvukao je da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu i istakao da su pregovori jedini izlaz za Siriju.
Zatražio je „sveobuhvatnu i humanu reakciju na duboku huamnitarnu krizu u Siriji“.
Obama je izrazio nadu da će Velika Britanija i EU i posle „razvoda“ zadržati na dosadašnjem nivou „odnose u sferi ekonomije, politike i bezbednosti“. Obama je priznao da ne veruje da će Donald Tramp u svemu nastaviti njegovu politiku prema Rusiji: „On sigurno neće u svemu slediti naš dosadašnji pristup. Nadam se, međutim, da će se držati principa realne politike i da sa Rusijom neće praviti aranžmane koji će za SAD  biti trenutno povoljni, a imati ozbiljne posledice i nanositi štetu u budućnosti“. U ovom kontekstu je ukazao na „ranjivost malih država“ i na probleme u dugoj perspektivi regiona poput Sirije. Obama je je istakao da se sa uzdržanim optimizmom odnosi prema Trampovoj vladavini. Evropsku uniju je pritom nazvao „jednim od najvećih ekonomskih i poltičkih dostignuća u svetu“. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA