Najnovije

Dačić lobira za nepriznavanje Kosova kao države

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je započeo odlučnu diplomatsku aktivnost za sprečavanje daljeg priznavanja nezavisnosti Kosova.

Ivica Dačić (Foto: Sinhua)

On učestvuje na Samitu frankofonije, gde je započeo niz bilateralnih susreta na najvišem nivou u glavnom gradu Madagaskara Antananarivu.
Dačić je naglasio da će njegova glavna aktivnost na Samitu biti bilateralni sastanci sa predstavnicima onih zemalja koje nisu priznale Kosovo, kako ne bi menjale svoju poziciju, a takođe, kako je naveo, i sa predstavnicima zemljama gde je moguće tu poziciju promeniti u obrnutom smeru. 
Napominjući da na Samitu frankofonije "učestvuje i takozvani ministar spoljnih poslova Vlade Kosova Enver Hodžaj, kao i da se očekuje dolazak takozvanog predsednika Kosova Hašima Tačija", šef srspke diplomatije je rekao da "oni veliku nadu polažu upravo na razgovore sa velikim brojem zemalja koje nisu priznale Kosovo". 
"Sinoć sam imao sastanak sa domaćinom ministarkom spoljnih poslova Madagaskara koja je insistirala da mi ovde dođemo na što višem nivou, jer je Madagaskar kao zemlja koja nije priznala Kosovo, izložena velikim pritiscima", napomenuo je Dačić. 
On je naveo da se danas sreo i sa ministrima spoljnih poslova Luksemburga, Togoa, Burundija, sa zamenikom ministra spoljnih poslova Vijetnama, a da narednih dana očekuje još dvadesetak bilateralnih susreta sa kolegama ministrima, odnosno premijerima i predsednicima država. 
Šef srpske diplomatije je ukazao da je Organizacija frankofonije veoma važna organizacija za multilateralno delovanje Srbije, pre svega jer okuplja 80 država članica, od čega je 59 stalnih članica, 21 je posmatrač. 
"Za nas je veoma bitno što će na njoj učerstvovati visoki predstavnici država, od predsednika Francuske Fransoa Olanda do predsednika Vijetnama, predsednika afričkih zemalja i velikog broja ministara spoljnih poslova", naveo je Dačić, napominjući da je pre dve godine Kosovo primljeno kao posmatrač u tu organizaciju. 
"Veoma nam je važno da sprecimo dalji proces priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije”, naglasio je Dačić, ukazujući da Srbija u prošlosti često nije bila prisutna na ovakvim skupovima. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA