Najnovije

Dodik: Ustavni sud BiH je jedno dekadentno mesto i Bakir je Srbin

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će prioritet kojim će se Republika Srpska baviti u narednom periodu biti donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, što je pitanje u vezi sa kojim, kao predsednik Republike, traži okupljanje svih Srba i srpskih političkih predstavnika.

Milorad Dodik (Foto: Sinhua)

''Prva stvar koju ćemo uraditi veoma brzo nakon donošenja godišnjih odluka, poput budžeta i ostalog, jeste zakon o Ustavnom sudu BiH. Na tom pitanju tražim okupljanje svih Srba... Istovremeno, naša politika u narednom vremenu će biti kritički odnos prema prenesenim nadležnostima, čije ćemo vraćanje tražiti Pripremićemo sve zakone koji će to vratiti u prvobitno stanje.'', poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
On je dodao da u BiH ne smeje da bude više nikakvih odlučivanja dok se ne odluči o Ustavnom sudu BiH. Dodik je dodao da u tom pogledu od opozicije u Srpskoj, kao predsednik Republike, traži da se ponaša korisno za Republiku Srpsku.
Dodik je napomenuo da je Ustavni sud jedno dekadentno mesto u kojem se radi "pod plaštom neke velike priče i nameštenih ambasadora" koji govore kako je to pravično, a oni u svojoj zemlji ne bi trpili da "im dođe stranac i nešto namesti".
''Oni time govore da smo mi svi ovde budale - i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Ja neću da živim u takvoj državi.'', istakao je predsednik Srpske.
On je naglasio da će istovremeno politika Srpske biti kritički odnos prema nadležnostima prenesenim na nivo BiH, čije će vraćanje tražiti.
''Mi ćemo u doglednom vremenu pripremiti sve zakone koji će to vratiti u prvobitno stanje. Predložićemo na nadležna mesta, a ako /drugi to/ neće - znaćemo da neće, ali ćemo tada to znati institucionalno.'', istakao je Dodik.
On je pojasnio da, kada govori o nadležnostima u BiH i njihovom vraćanju, govori o formalno-pravnim pozicijama, a formalno-pravna pozicija BiH je Dejtonski sporazum i njegov Ustav.
Predsednik Srpske ističe da u tom pogledu govori o poštovanju i opstanku međunarodnog ugovora najvećeg autoriteta – Dejtonskog sporazuma, a ne o povratku u prošlost kako to bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović čini govoreći da bi Bošnjaci mogli tražiti “povratak na 1991. godinu i Ustav Republike BiH” ukoliko Dodik nastavi sa insistiranjem na vraćanju prenesenih nadležnosti.
''Ako već hoće da ide do kraja, mogli bi otići i nekoliko vekova unazad pa bi se ispostavilo da je Bakir Izetbegović Srbin, pa da mu kažem `tvoji su preci bili naši ljudi i nemoj bežati od toga`- rekao je Dodik i napomenuo da samo traži poštovanje međunarodnog ugovora i da se o tim stvarima mora razgovarati.'', poručuje Dodik.
Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA