Najnovije

PUTINA NE ZAUSTAVLJAJU RAKETNI SISTEMI: Evo kakav je odgovor sad dao Amerima!

JAPAN - je juče uložio protest zbog toga što je Rusija rasporedila raketne sisteme na dva ostrva kurilskog arhipelaga Iturup i Kunašir, u zapadnom delu pacifičkih ostrva. Ovo je očekivana odluka, jer oko spornih ostrva Japanci i Rusi bezuspešno pregovaraju 70 godina, ali ovoga puta sve ima dodatnu težinu jer se nesporazum događa u predvečerje Putinovog dolaska u Japan, planiranog za 15. decembar.

Vladimir Putin (Foto: RIA Novosti)

Rusi su na Iturup i Kunašir dopremili obalne raketne komplekse "bastion" i "bal", ali veruju da to neće uticati na planirani Putinov put. Portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov je objasnio da se i dalje vode intenzivne pripreme za posetu koja bi trebala da bude 15. i 16. decembra ove godine. Razmeštanje raketa Rusi objašnjavaju namerom da zaštite svoje teritorijalne vode kao i obale gde je moguć neprijateljski desant.
Takve raketne komplekse Rusi su dopremili i u svoju enklavu na Baltiku u Kalinjingradsku oblast.
Moskovski vojni eksperti tvrde da je Rusija postavila "bastion" i "bal" na dva kurilska ostrva kao odgovor na aktivnosti SAD u Azijsko-tihookeanskom regionu. "Bastion" uspešno štiti prostor površine 150 kvadratnih kilometara. On koristi protivbrodske rakete "jahtong" čiji je domet do 300 kilometara. Posada "bastiona" može da ga pripremi za otvaranje vatre za samo četiri minuta.
Obalski raketni kompleks "Bal-E" je namenjen kontroli teritorijalnih voda i zaštiti pomorskih baza. Domet raketa X-35 je 120 kilometara, a posadi je potrebno deset minuta da ga pripremi za gađanje.
Ruski pukovnik u penziji, a sada vojni ekspert Viktor Murahovski tvrdi da će na Sahalinu i Kurilskim ostrvima Rusija imati prvi odbrambeni korpus. Glavna opasnost u tom regionu preti od SAD. Osim toga ne sme se potceniti japanski vojni potencijal.
U martu ove godine ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je kazao da Rusija osim raketnih kompleksa na Kurilima namerava da ima na bojevom dežurstvu i bespilotne letelice nove generacije.
Posle samita Atlantsko-tihookeanske ekonomske saradnje u Peruu predsednik Vladimir Putin je 21. novembra izjavio da je Moskva spremna za dijalog sa Tokijom o različitoj saradnji ali su Kurilska ostrva suverena ruska teritorija.

Dežurna tema

Putin i Šinzo Abe bi trebalo da u Tokiju razgovaraju o širenju ekonomske saradnje, kao i o "dežurnoj temi" - potpisivanju Dogovora o miru između te dve zemlje koji dosad nije potpisan upravo zbog spora oko četiri japanska ostrva koja su posle Drugog svetskog rata pripala Rusiji. Ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai Japanci zovu "severnim teritorijama". SSSR i Japan su 1956. potpisali Deklaraciju o prekidu rata između dve zemlje, i posle toga Nikita Hruščov je bio spreman da Japanu vrati Šikotan i Habomai, ali je Tokio insistirao na sva četiri ostrva. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA